Момичешки тайни

10 лесни неща, които можете да направите веднага, за да сте по-щастливи

Щастието не е чак толкова сложно нещо. То е навик, който подлежи на личен контрол. 

10 лесни неща, които можете да направите веднага, за да сте по-щастливи

Снимка: Mentatdgt

Едно от най-погрешните неща, които хората правят, е да разглеждат щастието като някаква точка, момент, който трябва да достигнат някога, или като нещо, което ще им се случи случайно. Спечелен билет от лотарията или пък хепиенд след сватбата например. Очакват, че ще са щастливи, когато отслабнат, сменят колата, цвета на косата и т.н.

Щастието обаче е път, процес и за него не триумфалните акорди на финала са важни, а това как живее човек в обикновените моменти всеки ден. С каква настройка е умът, има огромно значение за това да бъде човек щастлив. И науката продължава да го доказва с нови и нови изследвания. Парите не са всичко. Щастието не е крайна цел. Щастието не е чак толкова сложно нещо, то е навик, който подлежи на контрол. 

1. Направете малки промени в ежедневието си (повече сън, спорт, разходка сред природата, медитация и др.).

2. Четете повече книги. Доказано е, че любознателните хора живеят по-дълъг, щастлив и пълноценен живот. Изследвайте различни теми, четете книги, подхранвайте интереси. Това ще ви направи щастливи.

3. Намерете това, което обичате, и го споделяйте с човека, когото обичате. Ако обичате това, което правите, и сте намерили с кого да споделите живота си, сте на пътя на щастието и успеха (и личен, и професионален).

4. Бъдете благодарни. Има три неща, които можете да направите в тази посока веднага – първо, купете си тетрадка, за да си водите дневник. Второ, намерете човек, който е важен за вас и е имал влияние върху вас, и му благодарете. Трето, отделяйте време (например след ставане), за да си помислите първо за нещата, за които сте благодарни в живота си, и стартирайте по този начин.

5. Усмихвайте се повече. Човек невинаги има желание и поводи за усмивки, но трябва да се усмихвате повече. Усмивките стимулират мозъка и го настройват на щастлива вълна.


6. Оценявайте малките моменти. Отворете очите си за хубавия ден, за зеления цвят, за красивото небе и за всички онези мънички неща, които подминавате с лека ръка. Отделяйте им внимание. Това допринася за подхранване на чувството за благодарност, особено в натоварени и стресови ситуации.

7. Бъдете добри и правете добро. Правете добри неща за хората, станете доброволец, дарявайте или пък просто напазарувайте на някого, подайте ръка. Има безбройни изследвания, доказващи личните ползи за хората, които правят добро за другите.

8. Харчете си парите за преживявания, не за неща. Науката и тук има заключение – нова кола, поредната чанта и т.н. имат слаб и временен „щастлив” ефект върху купувача. От друга страна, харченето за преживявания – концерт, излет в планината, уроци по музика и т.н. има точно обратния ефект на харечнето за вещи. Те не отнемат, а задържат чувството за щастие и удовлетвореност и нещо повече – натрупват го с времето.

9. Не се сравнявайте. Чуждият живот както и да е демонстриран например в социалните мрежи, дава винаги неточна, филтрирана версия за човека. Много по-смислено е човек да се научи да обича себе си и да култивира полезни неща за живота си, отколкото да се рови в митове за нечий чужд живот.

10. Изграждайте и поддържайте близки връзки. Малкият кръг на хората, с които се заобикаляте, има огромно значение и това е една от най-големите предпоставки за лично щастие.