Момичешки тайни

1001 сватби: За облеклото в сватбения ден

Да си поканен на сватбено тържество е голяма чест, затова е добре да уважите младоженците освен с присъствието си и с подобаващо облекло – такова, което е в тон с тържеството, не бие на очи от 100 метра и се вписва в духа на сватбата...

1001 сватби: За облеклото в сватбения ден

И така, поканени сме на сватба; какво ще облечем? Въпросът определено е с повишена трудност, като се има предвид разнообразието от сватбени тържества в наши дни. Да, има лежерни сватби на плажа, има традиционни сватби в традиционни ресторанти, има сватби в суперлуксозни имения... Но има няколко основни правила, към които е добре да се придържате.

Да си поканен на сватбено тържество е голяма чест, затова е добре да уважите младоженците освен с присъствието си, и с подобаващо облекло – такова, което е в тон с тържеството, не бие на очи от 100 метра и се вписва в духа на сватбата. Е, ще кажете, как бих могъл да знам предварително какъв е духът на тържеството?

Правило номер 1: не се обличайте в бяло освен ако не сте булката! Също така избягвайте щампи и суперактивни десени, прекалено ярки мотиви, крещящи цветове. Тук искам да подчертая, че под крещящи цветове не визирам червеното, което всеки фотограф и оператор уважава, защото често създава акцент. Нямам предвид и зеленото, оранжевото, жълтото, виолетовото – да изберете рокля в един цвят е чудесно.  Много харесвам снимките от сватби, на които дамите са били облечени в рокли в различни дюс цветове – създава се много красиво цветно настроение в кадрите. Дори да сте от по-възрастните гости, е добре да предпочетете едноцветна рокля вместо традиционните (нещо в кафява шарка с неразгадаем десен). Всъщност, бих забранила кафявото по сватбите, като се замисля...[[quote:0]]Всеки един поканен допринася за настроението и общата визия на тържеството, затова се отнесете с внимание към детайлите. Като казах детайл, споменах ли за децата? Разбира се, че те не са детайл, а важна част от деня! Някак си сме свикнали да ги обличаме просто комфортно, без да мислим за това, че те са тези, които винаги се втурват на първа линия, за да пипнат булката или да опитат от тортата и по този начин влизат във всички кадри и съответно е важно как ще са облечени. Не е необходимо да им поръчвате специални рокли и костюми, които няма да облекат повече, особено ако не са шаферчета, но моля ви, не ги обличайте в райета, блузи с щампи на Winx, Ben 10 и черепи! На една от сватбите, които снимах наскоро, едно безкрайно симпатично 10-годишно гостенче беше точно с такава блузка – черна, трикотажна, с мили сладки черепчета по нея... Е, познайте дали се вписва в кадъра, в който младоженците пускат гълъбите пред църквата? За момчетата винаги можете да се спрете на най-семплият вариант – ризка и панталон в неутрални цветове. За момичетата – рокличка (може да бъде и в бяло, може да бъде и в друг цвят).

[[more]]И така, стигнахме до мъжката половина. Тук нещата като че ли изглеждат малко по-простички, макар че лесно могат да се допуснат грешки като разгърдена риза с къс ръкав, сако, което не е съвсем по мярка или неподходящи обувки.

За финал ще кажа, че всичко в този ден трябва да засвидетелства вашето отношение към младоженците, затова отделете предварително време да помислите как ще изглеждате, а след това празнувайте на воля!

Линда е фотограф. От онези, които правят живота да изглежда по-хубав. Гледайки фотографиите, които прави, почваме да вярваме, че красотата наистина е в очите на този, който гледа, в случая – снима. Линда обича детайла, търси финото, ненатрапчиво присъствие и преследва мига, който никога няма да се повтори. Направила е хиляди прекрасни снимки на сватби и знае много за тях – за ритуала, за вълшебството, за спомена. Снимките й са на Photolin.com.

Автор: Линда Александрийска