Момичешки тайни

4 начина да спортуваме през есента

И защо е важно да спортуваме точно сега

4 начина да спортуваме през есента

Снимка: Unsplash / Tim Samuel

Есента идва с по-ниски температури и по-къси дни, което може да повлияе на вашата физическа форма, имунитет и настроение. Това е идеалното време да въведете редовна физическа активност в седмичния си график.

Защо е важно  да спортуваме през есента? С настъпването на този сезон много хора намаляват дейностите на открито до минимум. Дори и разходките често отпадат с оправданието, че ви спират дъждовното време и спада на температурите. Прекарването на свободното време у дома под одеяло е чудесен начин за отпускане и в това няма нищо лошо, стига да не прекалявате.

Защото:

– безделието на дивана и ограничената активност забавят метаболизма

– скъсяването на деня и липсата на излагане на слънчева светлина повишават нивото на мелатонин, което води до повишаване на апетита и увеличава бройките на „леки” закуски между храненията

– липсата на движение, бавният метаболизъм, заедно с дефицита на витамин D поради ограничаване на слънчевата светлина, могат да причинят отслабване на естествения имунитет

– ниското ниво на физическа и умствена активност води до лошо настроение и е предпоставка за депресия

Решението? Бъдете активни! Макар всяко време на годината да е подходящо да започнете да спортувате, някои дейности са идеални за пролетта, други работят само през зимата.

Вижте нашите предложения на следващата страница...


Има ли спортове, които си струва да практикувате през есента - вижте нашите предложения:

Тренировки във фитнес зала

Тренировките във фитнес зала са идеални за хора, които избягват да тренират на открито. Упражненията за сила и издръжливост са чудесен вариант за оформянето на тялото, борба с наднорменото тегло и чудесен вариант, за да се чувствате здрави и енергични.

Скандинавско ходене

Скандинавското ходене, или ходенето с щеки, подходящ вариант за хора от всички възрасти, дори и за по-слабо подвижните. То е отлична алтернатива, която гарантира много ползи за сърдечно-съдовата система. От една страна е по-щадящо за ставите на долните крайници, а от друга е свързано и с раздвижване на горната част на тялото.

 

Плуване

Есента е подходящо време да започнете редовно да посещавате басейна.

Плуването е сред най-подходящите спортове за поддържане на добра физическа форма, и втори по популярност индивидуален спорт в света.

Бягане или бързо ходене 

Бягане или бързо ходене - ако сте добре екипирани и не се притеснявате от лек дъжд и есенен вятър, това е чудесен вариант да се отървете от излишните килограми и да влезете в чудесна форма. Това е и спортът, с който ще сте в идеална кардиореспираторна кондиция.