Момичешки тайни

4 знака, че е време на направите чистка на козметиката си

Вдигнете ръка, ако сте ползвате една и съща спирала през последните няколко години

Вдигнете ръка, ако сте използвали една и съща спирала през последните няколко години! Въпреки че може да си мислите, че все още е безопасна за употреба, защото сте я нанасяли само няколко пъти от март 2020 насам – истината е, че след като отворите капачката на повечето продукти за красота и грижа за кожата, часовникът започва да тиктака.

В някои случаи козметиката може дори да се развали, преди да изтече срокът на годност, който виждате на опаковката! Според д-р Розми Бариос от IM Clinic и автор на медицинска рубрика в Health Reporter причината за това е контактът с въздуха. Колкото по-дълго един продукт е бил отворен, толкова повече той се окислява и разгражда.

Това означава, че е много важно да обръщате внимание на всички промени и да следите за срока на годност. Ако не го направите, твърде вероятно е кожата ви да плати за това. „Използването на грим или продукти за грижа за кожата с изтекъл срок на годност може да причини обриви, дразнене и алергии“, казва Лаура Ронкали, професионален гримьор и съосновател на италианското издание за красота MyBeautik. Може също да доведе до сухота и дори кожни инфекции.

Ето 4 сигурни знака, че е време да направите чистка:

 Срокът на годност е изтекъл

Най-сигурният знак, разбира се, е препоръчителната дата за употреба, щампована на опаковката на вашия продукт. Обърнете специално внимание на цифрите, който стои преди буквата M в символ на буркан с отворена капачка - те показват колко време след отваряне можете да ползвате този продукт.

Според д-р Бариос слънцезащитните продукти и ароматите обикновено издържат най-дълго, понякога дори до три години. Палитрите сенки за очи имат също дълъг срок на годност, но трябва да се изхвърлят след две до три години. В противен случай те могат да причинят възпаление на очите или да покрият клепачите неравномерно.

 

Продължава на следващата страница... 


Що се отнася до кремовете за кожа, праймърите и основите, експертите казват, че те обикновено са добри за около година, но спиралите трябва да се сменят на всеки два месеца. Тези срокове  обаче могат да бъдат повлияни от редица неща: включително как продуктът е бил съхраняван;  неговите съставки – имат ли консерванти, или са изцяло натурални; и колко бързо могат да натрупат бактерии (четките за грим са известни убежища за бактерии – скорошно проучване установи, че те са по-мръсни от повечето обикновени седалки). 

Промяна в консистенцията

Ако вашият продукт започне да изсъхва или изглежда разводнен, стане лепкав или като тебешир, или ако различните съставки започнат видимо да се разделят, това са сигурни признаци, че е време да го смените. Например - течният фон дьо тен се сгъстява, а спиралата и очната линия изсъхват.

Обезцветяване

Всички признаци на обезцветяване или промени в миризмата или текстурата са знак, че вашите  продукти трябва да бъдат заменени“, казва Рейчъл Роф, бюти експерт и основател и главен изпълнителен директор на Urban Skin Rx. Въпреки че това вероятно изглежда очевидно за сенки за очи или очна линия, може да е по-трудно да се разбере с определени продукти за грижа за кожата, като овлажнител или праймер. Затова внимавайте какво нанасяте на лицето си. Ако вашият бял крем внезапно е придобил жълтеникав оттенък или ако розовият ви серум започва да изглежда малко кафяв, вероятно е време да отидат в кофата.

Странна миризма

Парфюмите и ароматните масла може естествено да започнат да губят част от силата си с времето. Но ако нещо без аромат започне да мирише  или още по-лошо – ако ароматизираният продукт излъчва странна миризма, а не обичайния си аромат - по-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Хвърлете го.