Момичешки тайни

5 лесни начина да се поглезите

Стъпките, с които ще намалим стреса

5 лесни начина да се поглезите

PixaBay

Грижата за себе си понякога може да изглежда като маркетингов трик, предназначен да ви накара да харчите повече пари за маски за лице, екзотични процедури или продукти, които никога няма да използвате. 

Истината е че е много, много важно да си позволите и да се поглезите, защото даването на приоритет на грижата за себе си може да ви помогне да повишите увереността си, да подобрите цялостното си настроение и да има положително въздействие върху вашето физическо и психическо здраве. От друга страна, ако не успеете да отделите време за себе си, това може да доведе до физическо и емоционално прегаряне, което да ви накара да се почувствате претоварени, стресирани, тревожни или дори депресирани. Но истинската грижа за себе си не е просто да посещавате личния ли лекар за профилактичен преглед от време на време. За да видите истинските ползи от грижата за себе си, трябва да я практикувате ежедневно.

За щастие, не е въпрос на много време или пари. Добавянето на малки дейности към ежедневието ви или дори промяната на някои неща, които вече правите, може да ви помогне да се поглезите. Вижте пет идеи за сваляне на напрежението и стреса, които лесно могат да се изпълнят. 

Удължете престоя си под душа

Ако всяка сутрин бързате да се къпете точно преди работа когато времето ви е ограничено, това едва ли може да се приеме като ритуал за успокояване. Може да промените времето, в което влизате в банята обаче и така да се окаже, че това е чудесен начин да релаксирате.

Вземете си дълъг душ вечер - пуснете си любима музика, дори запалете ароматни свещи и не бързайте! Останете дълго под струята вода и я оставете да отмие умората, тревогите и стреса от деня. 


Отделете си време за следобедна дрямка

Много хора погрешно категоризират дрямката като мързел. Или пък смятат, че тя би попречила на здравия им сън през нощта.

Но всъщност дрямката може да има положителен ефект върху вашето психическо и физическо здраве, както и дори да помогне за подобряване на съня през нощта.

Има вариант това да се случи дори и в офиса например. Познавам хора, които по време на обедната почивка се „ оттеглят” за освежаващи 20 минути сън на седалката на автомобила си. И това действа, повярвайте.

И още...


Свържете се с любимите си хора

Когато сме претоварени, често не успяваме да отделим време, за да се срещаме с приятели, да излезем на по питие, да побъбрим разтоварващо и да се посмеем.

Прекарването на време с любимите хора може да помогне за намаляване на нивата на стрес и да повиши настроението ви. Има начин да сме в контакт все пак пък било то и само с телефонен разговор, съобщение  или видео чат нали? Не е нужно да е голямо усилие, ако сте наистина притиснати от липсата на време.

 

И още една идея на следващата страница...


Хвалете сами себе си

Дори и първоначално сами да не си вярвате, изключително важно е да се научите да формулирате положителни мотивиращи и себеутвърждаващи фрази за себе си.

Можете да застанете пред огледалото и да говорите на отражението си. „Справям се, красива съм, имам страхотни умения за справяне, успявам“ –  примери за думи, които могат да имат вълшебен ефект. Положителните утвърждения е важно да присъстват в ежедневието ви. Ако сте последователни, ще видите трайна промяна в настроението и увереността си.  

 

А също и...


Дайте си  почивка от социалните медии 

Facеbook, Instagram се превърнаха в неотменна част от ежедневието ни, наред с Twitter или гледането на забавни видеоклипове в TikTok .

Може да ви се струва, че това е чудесен начин да започвате и завършвате всеки ден, но истината е, че социалните мрежи пагубно крадат от времето и спокойствието ви. Опитайте още утре да изпиете кафето сия без да се взирате в екрана на телефона, чуйте собствените си мисли и това определено ще се отрази положително на останалата част от деня ви.