Момичешки тайни

5 ползи от всекидневното четене

Новите знания винаги носят със себе си невероятни ползи.

5 ползи от всекидневното четене

Снимка: Canva

В навечерието на Алея на книгата в София си припомняме ползите от редовното четене. Четенето на книги е страхотен начин да превърнете сивото ежедневие в нещо много приятно. И макар да казват, че книгите няма да спасят света, то със сигурно ще го направят по-добър. Четенето всеки ден ни носи редица ползи, като ние сме събрали 5 основни в кратък списък: 

1. Умствена стимулация

Проучванията показват, че ежедневната умствена стимулация е в състояние да забави развитието и дори да предотврати алцхаймер или деменция, тъй като поддържането на мозъка активен и във форма гарантира доброто му състояние.

Подобно на всеки друг мускул в тялото, мозъкът се нуждае от упражнения, за да бъде силен и здрав, така че фразата: "Използвай го или го загуби - докато не го използваш отново", е особено подходяща, когато става въпрос за ума. 

Прочети още на следващата страница...


2. Намалява нивата на стрес

Без значение колко проблеми са надвиснали застрашително над нас като буреносен облак, всичко е в състояние да се изпари, когато се потопим в достатъчно добре написана история. Качествената литература може да ни пренесе в други светове, а в някои случаи да тегли ритник на някои ненужни тревоги.

Има още...


3. Обогатява речника ти

Колкото повече четем, толкова повече думи си пробиват път в нашия ежедневен речник. Да можем да се изразяваме, означава да умеем да защитаваме позицията си, но и да бъдем онзи събеседник в света, който насърчава другите да говорят.

Прочети още на следващата страница...


4. По-добро аналитично мислене

Чели ли сте някога криминален роман, като сте успели да разгадаете кой е убиеца, преди да завършите книгата? Ако е така, значи сте приложили умело критично и аналитично мислене. Същата способност за анализ може да ни е полезна и в живота, както знаем – известна доза критичност и здравословно съмнение в днешно време са особено полезни, когато искаме да запалим светлините на света.

 

5. Подобрява концентрацията и ни носи вътрешен мир 

В динамичното време, в което живеем, вниманието ни се разтегля като дъвка в различни посоки, докато изпълняваме ежедневните си задачи. Това води до повишаване на нивата на стрес и намалява нашата производителност. Когато четем книга, цялото ни внимание е съсредоточено върху историята – можем да се потопим във всеки детайл и да го почувстваме чрез себе си. Опитайте да четете 15-20 минути преди работа, по време на сутрешното си пътуване например, и ще се изненадате колко по-концентрирани сте, когато стигнете до офиса. В допълнение към релаксацията, която съпътства четенето на добра книга,  пред нас се разгръщат вътрешният мир и спокойствието в целия им блясък.

 

4 книги за романтичен неделен следобед