Момичешки тайни

5 причини да включите банани в диетата си

Начин на живот

5 причини да включите банани в диетата си

Снимка: PixaBay

Хранителна бомба, богата е на желязо, калий и други минерали. С отличен вкус когато е суров, но и доста подходящ за варене, готвене, печене или пържене. Едва ли някой ще оспори вкусовата привлекателност и хранителните качества на банана.

Широко консумиран по цял свят, плодът е част от културата и хранителните традиции не само на Югоизточна Азия, но и на Африка, Европа, САЩ и Близкия изток. Всичко, включително стъблото на банана, както и кората, имат ползи за здравето, а части от цветовете му също се готвят и консумират. А знаете ли, че банановата кора също е била използвана за прежда, използвана в традиционните японски кимона?

 

Първи сведения за култивирането на диворастящия до тогава  банан откриваме от долината Кук, Нова Гвинея още през 8000 г. пр. н. е. Скоро започва да се отглежда в други части на Югоизточна Азия и регионите на Южния Пасифик.

Скромният банан, често използван като растение за междинно отглеждане, за да осигури така необходимата сянка на култури като какао, кафе и черен пипер, се превръща в чудесен начин да се изхранят работниците в плантациите.

А ето и какво прави банана толкова полезен и обичан в днешно време.

Хранителна стойност

Хранителното съдържание на този недооценен плод, който често се отхвърля като обикновен, е феноменално. Една порция средно голям банан има около 122 калории със съдържание на въглехидрати и вода и нула мазнини. Основните хранителни вещества, съдържащи се в този плод, са протеини, въглехидрати, разтворими и неразтворими фибри, витамин С, рибофлавин, фолат, ниацин, мед, калий и магнезий.

Полезен за храносмилането

Богати на диетични фибри, бананите подпомагат храносмилането. Устойчивото нишесте, намиращо се в неузрелите банани, е по същество пробиотик, който подпомага растежа на чревните бактерии в стомаха. Какво още? Проучванията показват, че пектинът, съдържащ се в плодовете, помага при запек.

Помага за поддържане на оптимално телесно тегло

Често се допуска, че от консумация на бананите помагат за наддаваме на килограми, но това не е вярно поради ред причини. Първо, това е засищаща закуска. Фибрите в плода го правят полезен вариант за хранене и забавят храносмилането. Убива апетита и кара човек да се чувства сит. Съдържа малко над 100 калории и, както споменахме, няма мазнини.

Чудесен е  за сърцето и бъбреците

Бананите съдържат големи количества калий и магнезий, като и двата се считат за жизненоважни за поддържане на здравето на сърцето и бъбреците. Наблюдава се, че хората, които консумират много калий, всъщност са изложени на по-малък риск от сърдечни проблеми, което отново подчертава важността на включването на богати на магнезий храни в диетата, за да се избегнат сърдечно-съдови заболявания.

Суперхрана за спортисти

Най-бързият и най-лесният начин да си върнете всички загубени електролити след тежко физическо натоварване е да си хапнете един банан. Обилното потене по време на интензивни тренировки  води до загуба на електролит и богатият на минерали банан е точно това, от което тялото ви се нуждае, за да се възстанови.

И все пак – имайте предвид следното -бананът със сигурност е достъпен суперплод, но трябва да го консумирате разумно. Около два средно големи банана се считат за достатъчни за един здрав човек на ден.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eat Grow Fit (@eatgrowfit)