Момичешки тайни

5 причини защо човешкият допир остава незаменим за щастието

Това, от което имаме нужда

Физическият контакт е от онези малки, но толкова ценни неща, на които често не обръщаме внимание, когато ги получаваме всекидневно, но щом те спрат, веднага усещаме това. Сетивата ни – зрение, слух, обоняние, вкус са също толкова важни за чувството за удовлетворение, колкото и чувството за допир. А ласките са важен белег за физическа близост между двама души и точно това не можем да бъде заменено от никакви интернет инструменти на модерната комуникация.

Физическото докосване ни дава усещане за свързаност, за обич и за споделеност. Децата се нуждаят от любяща прегръдка, от погалване, от милване по лицето, за да се развиват успешно в социален и физически аспект. И обратното - лишаването от любящо докосване детето възприема като пренебрежение. Психологът Хари Харлоу е известен с изучаването на бебета маймуни, които са били лишени от храна и майчино докосване. След това са получили избор между храна и ласка. Любопитното е, че самотните бебета маймуни избират ласката пред храната. И хората не се различават много в това отношение.

Технологичният напредък позволи на хората да общуват от дистанция, но нищо не може да замени докосването на любим човек на живо тук и сега.

Ето и 5 причини, поради които ласката трябва да е част от всекидневната ни грижа и за другите, и за себе си:

1. Ласката е първото тактилно общуване на майката с детето

Хората сме социални същества и физическото докосване е естествена част от начина, по който общуваме. И това ни е заложено още от първите мигове на раждане, когато бебето има първите усещания за допир с майка си. В целия ни живот докосването остава знак за предаване на по-лична информация, затова хората, които не използват физически конктакт и дори избягват ръкуването, се смятат за емоционално дистанцирани.

Сещате ли се, когато за последен път някой сложи ръка на рамото ви в знак на подкрепа? Или когато се смеете заедно на виц – онова побутване с лакът от приятел? Използването на докосване предава информация за близост и е подсъзнателен език на тялото за приемане на другия. А когато показваме обич, физическата ласка е най-силният сигнал, който можем да използваме.

2. Физическия контакт като свързване с другите

Усещането за физическо присъствие в пространството се осъществява до голяма степен с чувството за допи. Това носи специфични емоции. А познавате ли онова стягане в корема при тревожност или студените тръпки по гръбнака при страх? Усещанията, които изпитваме вътре в тялото и на повърхността ни помагат да се свържем с хората и света около нас. Помислете за страхотна среща, на която бихте могли да отидете. Ако сте прекарали цялото време в смях и страхотен разговор, но без никакви опити да докоснете никого, ще си тръгнете с чувството на изолация въпреки всичко. Докосването възприемаме и като знак, че ни харесват. Изследователи в списание Virtual Reality проучват бъдещето на човешкото докосване и заключават, че малките докосвания от друг човек може да предизвикат силни емоционални преживявания - от чувство за утеха, за подкрепа или за приятелска обич.

Има и още...


3. Физическият контакт ни дава чувство, че ще получим това, от което се нуждаем

Докосването е ефективен инструмент за убеждаване на хората да направят това, което искаме от тях. С физическия допир ние даваме още повече тежест на думите си и привличаме още повече вниманието на другия човек. Вие казвате: „Внимавай точно сега!“ и този физически акцент е най-силният сигнал, който можете да дадете и за бъдещите си взаимодействия и намерения.

4. Физическото докосване като обмен на положителна енергия

Физическото докосване е мощен инструмент за предаване и получаване на енергия от един на друг човек. Когато докосването ви изразява обич или щастие, вие давате положителна енергия на човека. Може също да почувствате положителната енергия от друг човек, който ви докосва, когато ви дарява любов и щастие. Със сигурност усещате и негативната енергия, когато някой ви бута, отблъсква или отмества.

5. Имате нужда от физическо докосване всеки ден, за да излекувате раните си

Терапевтичното докосване се използва от векове с акупресура, масаж и хиропрактики. Тези терапии с докосване се фокусират върху изцелението на телата ни, но терапевтичното докосване може да се използва и за изцеление на умовете и душите ни. Лицензирани психолози работят с пациенти, за да предоставят различни видове терапевтични докосвания. Терапевтите използват докосване, за да помогнат на хората, които са преживели физическо насилие да се освободят от лошите спомени и да им дадат енергия на грижа и спокойствие при суицидни кризи. Тепарии при сексуални травми също изполвзват техники с физически допир за по-добро свързване.

 

А знаете ли, че как пиете кафето си дава ценна информация