Момичешки тайни

Цветница е – имен ден имат хората с ароматни имена

На този ден Иисус влиза в Ерусалим

Цветница е – имен ден имат хората с ароматни имена

снимка: Tiia Pakk / pexels.com

Днес отбелязваме Цветница, който се пада в последната неделя преди Великден. Празникът е известен също с имената Връбница, Цветна неделя или Палмова неделя, а традицията е след празничното богослужение рано сутринта свещениците да раздават осветени цветя и върбови клонки, с които благославят богомолците. Макар да е период на пости, църквата разрешава в този ден на трапезата да се сложи риба.

Върбовите клонки, които се раздават по традиция в храмовете, днес ще могат да се вземат отвън, пред тях, за да няма струпване на хора вътре. Препоръчва се посетителите в църквите да не докосват и целуват иконите, както и да спазват дистанция помежду си.

Църквата нарича празника Вход Господен, тъй като той припомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим на гърба на магаре преди еврейския празник Пасха.

Според написаното в Евангелието хората в града го посрещнали така, както в древни времена се посрещали царете. Те махали със зелени клонки, застилали пътя му с дрехите си и го приветствали с възгласа "Осанна", вярвайки, че това е новият еврейски цар, който ще ги спаси от властта на римляните. Именно от тази легенда идва и обичаят днес да се занесе в дома върбова клонка, която да носи здраве и благоденствие на семейството.

Дни след пристигането на Иисус в Ерусалим той е предаден на римляните, за да бъде разпнат на кръст като разбойник, а възгласите сред тълпата вече са "Разпни го". Това е и историята на израза „От осанна до разпни го” – символ на краткия път от една крайност до друга. Влизането на Иисус в Ерусалим бележи началото на едновременно най-тъжния момент от християнската история – разпъването на сина Господен, но същевременно от този момент започва един важен период за всички вярващи, изпълнен с духовни послания, смирение, своеобразно обръщане към вярата.

Днес празнуват всички хора с имена на цветя и растения – символи на пролетта и зараждащият се живот. Честит празник!

 

Лазаровден - когато малките момичета отправят първи поглед към любовта