Момичешки тайни

Д-р Р. Денкова: Дерматологът може да постигне хирургичен ефект с филъри

Качеството на кожата може да се подобри с инжектиране на колагенови стимулатори.

Д-р Р. Денкова: Дерматологът може да постигне хирургичен ефект с филъри

Д-р Радина Денкова

Страничните ефекти от слънцето невинаги са видими в краткосрочен план, но UVA и UVB лъчите увреждат тъканите сигурно и завинаги. С времето се нарушават функциите на производство на колаген и еластин, кожата се отпуска и губи младостта си. Днес се срещаме с дерматолога д-р Радина Денкова и й задаваме няколко въпроса по темата.

Д-р Денкова, какво бихте посъветвали жените в началото на лятото, кои основни стъпки трябва да следват, за да запазят кожата си здрава и красива?

Винаги може да се познае кога една жена е прекалявала със слънцето и солариума. Трябва да се мисли отрано за превенция, а не само и единствено за хубавия тен. Все по-често към мен се обръщат пациентки преди 30 и малко след 30 с драстично намалени нива на производство на колаген и еластин, съответно с повяхнала кожа и множество ситни бръчици по лицето.

Специално за лятото винаги препоръчвам слънцезащитна козметика с най-висок слънцезащитен фактор. И разбира се, хидратацията отвън и отвътре - хидратиращи процедури и хидратация с мезолифт, различни видове мезотерапия с хиалуронова киселина. В продължение на три последователни месеца или през един месец, особено преди и след море. Тази терапия ще подпомогне подобряването хидратацията на кожата, нивата на водата ще се стабилизират. Хиалуроновата киселина и колагенът са във взаимна зависимост и това е подкрепено с изследвания. Когато кожата е добре овлажнена, нивата на колагена са добри и обратно. Хидратацията с хиалуронова киселина ще подобри структурата на кожата за запазване на колагеновите нива и тези два процеса ще се подкрепят взаимно.

Специално от портфолиото на световния лидер в естетичната медицина Merz Aesthetics препоръчвам продукта Belotero Hydro. Предназначен е за мезотерапия, съдържа хиалуронова киселина и глицерол. Освен способноста му да хидратира, глицеролът запазва по-дълго структурата на хиалуроновата киселина и осигурява по-дълготраен ефект. Възстановява тонуса, еластичността на кожата, както и нейната стегнатост.

Все повече се говори за неоперативни блефaропластика, ринопластика и други заместващи хирургическия нож ефекти, доколко това е постижимо и реалистично?

Естетичната дерматология се развива с все по-големи скокове, че вече е съвсем възможно да постигнем почти хирургичен резултат с помощта на филъри и ботулинов токсин. В последните години нашата работа изключително напредна в знанията за анатомията и как да моделираме едно лице, така че наистина да има ефект на хирургичен лифтинг и на хирургична блефaропластика. Или ако се работи в зона нос, да се замести една ринопластика. Но това абсолютно не означава, че дерматологът продължително и задълго може да компенсира намесата на скалпел. В определен момент кожата на лицето много силно се отпуска и се свлича и операцията става неизбежна. Една ринопластика невинаги може да се извърши неоперативно само с филъри. Има пациенти, при които е невъзможно да се избегне операция. В работата на дерматолога има лимит и той трябва да бъде честен с пациентите си.  

А има ли шанс да се подобри качеството на кожа с видими загуби на колаген и еластин, да се реструктурира и да се подсили съединителната тъкан, особено при по-млади пациенти?

С колагеновия стимулатор Radiesse, който е едновременно дермален филър, можем да работим за подобряване структурата на кожата. Да я биоревитализираме чрез стимулация на повърхностните слоеве, така че да стане по-свежа и стегната. Инжектиран в различни разреждания в субдермалните нива на различни лицеви зони или деколте и шия при по-млади пациенти, Radiesse може да реструктурира кожата, възбуждайки процеса на образуване на нови тъкани. И да играе ролята на биостимулиращ производството на колагена продукт. В една по-ранна възраст пациентът няма нужда от опъване и повдигане, но чрез векторен лифтинг е възможно да се загладят малките неравности по кожата на лицето, да се заличат белези от акне и цялостно да се обнови кожата.

С подкрепата на Vedra International