Момичешки тайни

Да подсилим имунитета в сезона на гриповете!

Естествени съставки в помощ срещу вирусите

Да подсилим имунитета в сезона на гриповете!

Снимка: Unsplash

Въпреки че в никакъв случай не съм антиваксър, когато дойде сезонът на гриповете, разчитам на имунната си система да се справи. Не тичам при личната си лекарка за сезонни ваксини, защото един грип не ми изглежда като "край на света", още повече че това ме прави дори по-продуктивна – като остана вкъщи, се побърквам, ако нямам какво да правя. 

И все пак настинката и грипът никак не са приятни, а по-добрият вариант е да подсилим имунната си система, за да може тя да се пребори със своите сили. В такива случаи "бабините" рецепти правят чудеса, въпреки че "бабини" тук е с преносна употреба – бабите ни едва ли са ползвали джинджифил за простуда. Именно джинджифилът обаче играе съществена роля в този домашен "цяр". 

За профилактичния чай, който може да се пие и в разгара на настинката, ни трябва корен от джинджифил, "БИО" ябълков оцет и мед. Забърква се много лесна отвара: обелваме и нарязваме корена от джинджифил, добавяме филтрирана вода (съотношението е "на око") и варим, докато джинджифилът не пусне цвят. Ако отварата е станала силно концентрирана, разреждаме в равни части с филтрирана вода. Към този своеобразен чай се добавят две супени лъжици ябълков оцет и една лъжица мед. Честно казано, аз си слагам мед на вкус... 

Джинджифилът често е наричан "природен антибиотик" – заради свойството си да убива някои щамове бактерии, както потвърждават и проучвания. Медът също демонстрира антибактериални свойства и е силен помощник в борбата срещу настинките. Ябълковият оцет, от друга страна, помага да се създаде киселинна среда в тялото, която убива бактериите. Ето как домашните лекове всъщност имат много логично обяснение и причината да помагат не е в плацебо ефекта. 

 

Как "БИО" се грижи за здравето ни?