Момичешки тайни

„Една малка тубичка, една голяма промяна“

Оказва се, че не само хартията се рециклира

Всичко започна един ден, когато мъжът ми забеляза, че кофата ни за боклук отново е препълнена. На върха на отпадъците се намираха опаковки от моята козметика. Попита ме: „Наистина ли ти трябва всичко това?”.

Нямаше как да не се замисля. Трябва ли да избирам между това да се грижа за себе си и това да се грижа за планетата. И двете неща ми се струват наистина важни. Като жена обожавам да съм внимателна към кожата и косата си, това ми вдъхва увереност и ме кара да се чувствам красива. А косата ми – издигнала съм я в култ. Също така харесвам да експериментирам с цветовете. Често ходя на фризьор или пък си купувам боя, за да я изпробвам у дома.

Уравнението на красотата при мен включва смелост, проба, усмивки и много забавление. Но сега си дадох сметка, че след знака равно стои още нещо – всичките опаковки, които досега съм употребила. 

По странно стечение на обстоятелствата отново моята половинката ми помогна да направя откритие – той попадна на информация за една от марките бои, които аз също съм използвала. Оказа се, че Wella вече предлагат продуктите си в опаковки, които се грижат за планетата. Буквално!

И вече не трябва да правя избор между грижата за себе си и грижата за околната среда.

Хартиените опаковки на Wella също са от рециклирана хартия. Компанията използва рециклируеми алуминиеви тубички за боя за продуктовите линии на Color Touch, Kolestone Perfect Me+ и Illumina Color, които могат да се изхвърлят директно след употреба и не е необходимо да се измиват. Какво облекчение за мен! Дори алуминият, който се използва за направата им, е рециклиран.

Wеlla спестява около 700 тона алуминий годишно!

Ще ви кажа и още нещо, което разбрах за любимата си вече марка боя за коса. А то е, че и капачките на тубичките се състоят от минимум 91% рециклиран пластмасов материал и отново са рециклируеми, което предотвратява използването на над 180 тона пластмаса.

Всички вече събираме капачките на бутилките, за да бъдат преработвани и така да се намалява количеството на използваната пластмаса, като едновременно с това събраните пари отиват за благотворителност. Но можем да се замислим, че да събираме капачки от бутилки, не е достатъчна грижа за околната среда.

Можем да правим още много за природата, включително и да избираме съзнателно своята козметика.

Изненадите от Wella не свършват дотук. От компанията са помислили не само за опаковката, но и за съдържанието. Това вече ме впечатли много. Сериите им Koleston Perfect Me+ и Illumina Color не съдържат животински продукти, а боята се отмива по-лесно след нанасяне, което означава, че се изразходва по-малко вода. Представете си колко вода хаби един стилист всеки ден, когато боядисва своите клиенти. Водата също е от значение, ако ни е грижа за планетата.

Както казват от компанията: „Една малка тубичка, една голяма промяна“. Не мога да видя как изборът на козметика се отразява на света, но мога да видя как моите отпадъци намаляват, а празните получават още живот. И аз вече съм част от промяната.  

С подкрепата на Wella