Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Еднократно или на вноски? Това е въпросът!

Еднократно или на вноски? Това е въпросът!
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Аз смятам, че както има предмет „Математика“ в училище, така трябва да има и предмет „Финансова грамотност“. Не само, защото образованието трябва да доставя реални знания и умения да се справяш в живота, не само, защото маса хора попадат под ударите на елементарни измами или не могат да ползват елементарни финансови инструменти, а защото стандартът се покачва. И понеже това е плод на труд, труд и пак труд,  не можем да си позволим да не знаем.

Отново поглеждам към темата за парите и се обръщам към Karoll Capital Management, партньори на фондовете Schroders в България, за да получа някои отговори и да повиша моята лична грамотност, а надявам се и вашата. Въпросът, който задавам днес е: Еднократна или инвестиция на вноски? Предимствата и недостатъците на двата варианта как да увеличим разумно парите си без да поемаме безразсъдни рискове. Нещо, което поне за мен е страшно важно.

Независимо в какво инвестираме, и двата подхода имат плюсове и минуси.

При еднократното инвестиране позитивът е, че, ако рискуваш, можеш да спечелиш много. Негативът е, че можеш и да загубиш всичко. При този начин се влага голяма сума пари така, че известно време след това не се инвестира (например купуваш апартамент). Ако тенденцията на пазара на имоти е възходяща и продадеш в точния момент, си на печалба. Лошото е, ако вложиш парите в година, в която започва низходяща тенеденция (помните 2008 гoдина, предполагам) и цените започнат да падат. Вложеното вместо да се множи, се стопява. Тоест, най-важното е да уцелиш момента. Това обаче е субективно – пазарът се подчинява не само на сложни правила, а и на психологически фактори.

Теоретично най-добрият момент да инвестираш еднократно е, когато всички са песимисти. А се излиза от инвестицията (т.е продаваш), когато всички са много щастливи. Това обаче е отново много нестабилен начин да прецениш, защото кой иска да вложи пари в нещо, в което никой не вярва? И кой иска да си изтегли парите, когато всичко върви нагоре? Питали сте се вероятно, защото хората по масите в казината не стават веднага, щом спечелят. Защото вярват, че ще продължат да печелят.

Другият вариант е инвестирането на вноски. Този начин има две огромни предимства. Първото е, че си независим от това да „уцелиш“ момента за инвестиране. Когато стойността на активите ти (например дялове във взаимен фонд) се покачват, срещу вноската си купуваш все по-малко от тези активи. И обратно. Тази стратегия се нарича dollar-cost-averaging и при нея се печели от усреднаната стойност (понякога цените падат, друг път се качват). По този начин няма бързо да удвоиш, например, вложението си, но накрая ще имаш разумна доходност. Дори да започне човек да влага в неблагоприятен момент, то загубите ще много по-малки (плюс, ще купува активи на по-ниски цени, така че ще се възползва от това, когато пазарът се съживи).

Вторият позитив на вложенията на вноски е, че са подходящи за хора със средни доходи. Повечето хора всъщност нямат настрана голяма сума пари, която да вложат. Затова стратегията на dollar-cost-averaging е подходяща. Влагаш малки редовни суми, печелиш по разумен начин и имаш по-висока възвращаемост и добавена стойност на средставата си, в сравнение с банков депозит, например.

И последно, но не на последно място: влагането на вноски във взаимен фонд ни освобождава от тежестта да следим и да сме наясно с пазарите, тенденциите и търсенето в даден момент.

Гласуването на доверие на Karoll Capital Management значи, че вложенията ни отиват във взаимен фонд, управляван от професионалисти, които инвестират огромни средства (Schroders оперират с 500 милиарда евро глобално) във всевъзможни активи (от злато през пшеница до високи технологии) при тотален професионализъм, контрол и регулации.

Кaroll имат четири спестовни плана, разделени според очакваната годишна доходност: балансиран вариант с очаквана 4-6% годишна доходност, балансиран до високодоходен със 7-10% очаквана доходност и два високодоходни варианта съответно с 10-12% очаквана годишна доходност и 8-12% очаквана годишна доходност. Къде инвестира всеки един от тези фондове, можете да видите тук.

С подкрепата на Karoll Capital Management

 

 

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.