Момичешки тайни

Имате проблемна кожа - може би причината не е на повърхността

Какво казват пъпките за здравето на червата ни

Имате проблемна кожа - може би причината не е на повърхността

Снимка: Pexels

Имате проблемна кожа, въпреки че я мажете с крем, масажирате, ексфолирате и дори си почивате от козметиката? Може би проблемът не е на повърхността на кожата ви, а много по-дълбоко - в червата.

Какво казват пъпките за здравето на червата ни?

Всички сме се сблъсквали с по-упорити пъпки не веднъж в живота си. Най-неприятно е, когато започнат да излизат в най-неподходящия момент - преди важна среща например.

В повечето случаи те изчезват сами, но някои хора имат предразположеност към акне, поява на обриви или зачервяване. Ако дълго време не намирате причината за прекомерната поява на пъпки по кожата ви, вероятно причината е другаде.

Всъщност кожата е отражение на нашето здраве и особено на здравето на червата ни.

Състоянието на кожата може да бъде добър индикатор дали червата ни работят оптимално. Чревната флора се състои от безброй бактерии, които се срещат естествено в организма ни и ни помагат да детоксикираме тялото. Ако чревната ни флора е увредена от антибиотици, прекалено много захар и нездравословни мазнини, червата ни прехвърлят детоксикиращата функция към други органи, включително към кожата. Ето защо кожата често е наричана "третият бъбрек".

В допълнение към нарушената функция на детоксикация, атакуваната чревна флора не може да усвои всички необходими хранителни вещества, от които кожата ни спешно се нуждае. Без бактериите повечето от тези антиоксиданти ще преминат през червата, без да бъдат усвоени. Така че ако искате красива кожа, определено трябва да се грижите добре за микробиома си.

Не съществува универсално решение за всеки кожен проблем - защото всеки от нас има много индивидуална чревна флора, също толкова индивидуална, колкото и пръстовият ни отпечатък. Разбира се, важното е да се храним здравословно, с богато на фибри меню, да намалим стимулантите, да спим достатъчно и да намалим стреса. Да, чуваме го навсякъде, но наистина чистата кожа изисква чисти черва и чисти мисли.

Ако искате да подобрите състоянието на кожата си, трябва да подсилите чревната си флора. Най-добрият вариант е да направите анализ на състоянието на чревната си флора при специалист. Но дори и без тест можете да се справите, като проведете курс с приемането на пробиотик. Той значително подобрява снабдяването на кожата с влага, еластичността се увеличава с повече от 20%, а акнето намалява. В много случаи при по-възрастни хора дори се наблюдава леко изглаждане на бръчките. Доказано е, че пробиотичните микроорганизми карат пъпките, дори гнойните, да заздравяват по-бързо.

Детоксикиращите процедури, като клизмите, при които в тялото се вливат няколко литра вода, по-конкретно хидротерапията на дебелото черво, прочистват дебелото черво, като остатъците от изпражненията, гъбичните колонии, токсините, както и старите отлагания се освобождават от чревните стени и се изхвърлят. Това води до цялостно прочистване на организма и съответна на кожата. Добър ефект има също лечебното гладуване, но ако не искате да отивате твърде далеч, позволете на отделителната ви система да работи правилно, като подобрите състоянието на чревната си флора, за да може и кожата ви да се изчисти.