Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Как едно българско мобилно приложение изпрати кеша в историята

Как едно българско мобилно приложение изпрати кеша в историята
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Милениалите. Тестърите на бъдещето, което се случва днес. Те не знаят какво означава портмоне с отделения за стотинки, дребни и едри банкноти и няколко карти, плуващи сред купища бележки.

Защото от известно време по света, а вече и у нас кешът е мъртъв. Портмоне те не само че нямат, то не им трябва – имат телефон.

Phyre е най-новият и зарибяващ хит - приложение с български произход, което ни свързва посредством най-лесния възможен начин за разплащане и транзакции.

Телефонът става портфейл с тази ап-базирана система, с която можете да се разплащате навсякъде без нужда от карта. Зареждате phyre с определена от вас сума за харчене, свързана с някоя от картите ви, независимо от коя банка, и... това е. В магазина или заведението приближавате телефона, който на практика съхранява картите ви (дебитни, кредитни и забележете, лоялни като на Lilly например), до който и да е безконтактен POS-терминал и сте готови.

Но това, което прави phyre дори още по-адекватна система, е възможността да изпращате пари на хората, които са в списъка с контакти на телефона ви. Не е „просто” система за разплащане, а peer-to-peer преживяване. Тоест има социален елемент на споделяне, което се оценява страшно високо именно от младите хора. Неслучайно в Щатите точно такъв ап е най-употребяваният от това поколение, а 95% от транзакциите са между приятели.

Представете си например, че сте в компания на маса в заведение и вашата сметка е 23,50 лв. Обикновено настава една суматоха, в която всеки брои стотинки, разваля, уедрява. В крайна сметка някой плаща, а си ги взима, ама „после”. Изключваме тези, които са си забравили портфейла... При phyre транзакцията става мигновено с елементарно въвеждане на сума и клик, а таксата за това е 0 лв. Ако искате, можете да оставите коментар и дори емотикон.

Интерфейсът е много user friendly, без никакви сложни навигации. Приложението има много изчистена форма за проследяване на разходите и баланса, за управляване на бюджета.

Вероятно вече мислите за сигурността и изобщо как стават тези неща. Плащанията във phyre се обработват от Paynetics, лицензирана от БНБ и паспортизирана в Европейския съюз e-money институция, която е член на VISA и Mastercard. Тоест phyre отговаря на най-високите изисквания по отношение на сигурността.

Приложението phyre може да бъде изтеглено напълно безплатно от Google Play и AppStore. Мобилните преводи и плащания са възможни за всички потребители на Android устройства, като скоро ще бъдат възможни и плащанията за iOS. Засега iOS потребителите имат достъп единствено до картите за лоялност.

С подкрепата на phyre

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.