Момичешки тайни

Как най-правилно да съчетаваме продуктите в храната си?

Максимални ползи

Как най-правилно да съчетаваме продуктите в храната си?

Снимка: Pexels

Известно е, че някои продукти носят на тялото ни ползи, докато други не. Тези, които са внимателни към начина си на хранене, се опитват да дадат предимство на плодовете, зеленчуците, растителните протеини и други храни, които сме свикнали да консумираме и считаме за полезни. Но не всеки знае, че определеното съчетаване на различни продукти може да увеличи ползите им няколко пъти.

Спанак + ягоди

Тази опция е идеална за тези, които страдат от липсата на желязо. Спанакът съдържа около 3 мг желязо, но то най-добре се абсорбира с витамин С, който се съдържа в ягодите, лимоните, кивито и други плодове. Спанакът и ягодите не са най-тривиалната комбинация, но си струва да проявим въображение. Например можем да си направим лека салата, като добавим малко рикота към зеленчуците и плодовете и поръсим всичко с лимонов сок.

Салата + растително масло

Тези от нас, които са свикнали да броят калориите, често отказват мазнините под каквато и да е форма. Наблягаме на суровите зеленчуци, но редовно усещаме дискомфорт в стомаха си? Това не е изненадващо, защото за тялото не е лесно да усвои толкова много фибри. Но растителното масло допринася за усвояването на хранителните вещества. Не трябва да се страхуваме от правилните мазнини, те са необходими дори при най-строгата диета. Ако не харесваме олиото и зехтина, можем да добавим авокадо към салатата – то съдържа Омега-9 мастни киселини.

Банани + кисело мляко

За да може калцият да се абсорбира по-добре, той трябва да се комбинира с продукти, съдържащи инулин, който действа подобно на пребиотиците. Това вещество присъства в чесъна, лука, артишока, пшеницата, ерусалимския артишок и в бананите. Най-познатата и полезна комбинация от този списък ще бъде банан и кисело мляко (или извара).

Ябълки и черен шоколад

Ябълките съдържат кверцетин, а тъмният шоколад съдържа катехин. Комбинацията от тези два антиоксиданта подобрява работата на сърцето и разрежда кръвта. За да извлечем максимума от него, нека си направим здравословен десерт: разтопяваме тъмен шоколад на водна баня и потапяме ябълковите резени в него, после оставяме в хладилник за час.

Има и още...


Зелен чай + лимон

Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които регулират кръвната захар и ускоряват метаболизма. Многобройни изследвания доказват, че лимонът подобрява усвояването на хранителни вещества от чая няколко пъти.

Горски плодове + овесени ядки

Както овесените ядки, така и плодовете съдържат фитохимикали, които имат силни антиоксидантни свойства. Съчетани заедно, тези продукти осигуряват още по-големи ползи. И още – овесената каша с горски плодове намалява кръвната захар и ни позволява да поддържаме усещането за ситост за по-дълго време.

Кафе + канела

Канелата е най-доброто допълнение към черното кафе. Тази подправка не съдържа почти никакви калории, но е богата на антиоксиданти. Канелата ускорява метаболитните процеси и в комбинация с кофеина е в състояние ефективно да изгаря мазнините.

Хумус + зехтин

Хумусът съдържа много хранителни вещества, които в комбинация със зехтина увеличават нивото на серотонин (или „хормона на щастието“) в кръвта. А това от своя страна допринася за усещане за ситост.

 

 

Що е то golo диета и как ни помага да отслабнем?