Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Как ни вредят преработените храни и защо е добре да ги избягваме?

Как ни вредят преработените храни и защо е добре да ги избягваме?

Снимка: pexels.com

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Всички знаем колко е важно да се храним правилно и балансирано, за да бъдем здрави и пълни с енергия. Знаем също, че въпреки динамичния ни начин на живот трябва да се опитваме да избягваме преработените храни.  Днес нашият гост-автор Страхил Иванов ще ни разкаже как точно влияят на здравето  преработените храни, както и какви са ползите от това да бъдат заменени с натурални. 

В наши дни е почти невъзможно да избягаме от преработените храни. Въпреки лошата им репутация – считат се за един от основните причинители на затлъстяване, диабет тип 2 и високо кръвно налягане – те буквално заливат рафтовете на хранителните вериги.

Кои храни са преработени?

За преработени се считат всички продукти, които са преминали през поредица от механични или химически преработки, с цел подобряване на вкуса, търговския вид и увеличаване срока на годност. Тези храни обикновено се продават в пакети или в кутии и съдържат повече от една съставка.

Важно е да отбележим, че не всички преработени храни са непременно вредни. Например, няма нищо нездравословно в това от време на време да похапвате печени ядки, замразени зеленчуци, тахан, тофу и т.н. Проблемът е, че тези продукти са много малка част от всички преработените храни на пазара. В тази статия ще се съсредоточа основно върху вредните сред тях.

Как преработените храни вредят на здравето ви?

Лесно е да се преяде с тях

Много преработени храни съдържат мононатриев глутамат (Е621). Това е овкусител, който се използва широко в хранителната индустрия. С него дори и най-евтината храна може да се превърне в деликатес.

Проблемът е, че прекомерната му консумация може да причини лептинова резистентност. Лептинът е хормон, който регулира чувството на ситост. Когато обаче рецепторите в мозъка ви станат резистентни към действието на лептина, се засищате все по-трудно, което води до преяждане.  Именно това е една от причините за проблема със затлъстяването в глобален мащаб – не можем да спрем да консумираме „вкусните“ преработени храни, защото просто не изпитваме засищане.

Преработените храни не съдържат достатъчно фибри

Нуждаете се приблизително 20 – 30 г  фибри на ден, но ако преработените храни преобладават в менюто ви, най-вероятно не си набавяте и половината от този грамаж.

Голяма част от фибрите се губят при процеса на преработка или се премахват умишлено от производителите. Затова и повечето преработени храни имат ниско съдържание на фибри. Недостигът на фибри от своя страна води до проблеми с храносмилането и дискомфорт, като запек и подут корем.

Преработените храни съдържат твърде много захар 

Или нейния зъл близнак – глюкозо-фруктозен сироп. На всеки е известно, че захарта в големи количества, води до напълняване. Но това далеч не е единственият проблем… Тя  увеличава риска от инсулинова резистентност, повишава нивата на триглицериди и лош холестерол и води до натрупване опасни висцерални мазнини около вътрешните органи. 

Не е изненадващо, че прекомерната консумация на захар е пряко свързана с някои от водещите причини за смърт в световен план – сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и рак.  Най-вероятно сте наясно с тези факти и затова внимавате колко захар слагате в сутрешното си кафе. Проблемът е, че приемате захар от много други източници, без дори да подозирате – преработените храни са един от тях. Те са основен източник на рафинирана захар в менюто на съвременния човек.

     Има и още...

Страхил Иванов е един от най-успешните фитнес треньори в България, помогнал на хиляди хора да променят живота си чрез по-добро хранене и тренировки. Той стои зад Facebook страницата Fit with Strahil и фитнес блога Fitbg.net. Автор е и на две книги – "Трансформирай себе си" и "Мотивирай себе си", в които разкрива своята лична история и споделя ме...