Момичешки тайни

Какво означава етикетът "БИО" и защо да го изберем?

Какво повече ни дават биохраните?

Какво означава етикетът "БИО" и защо да го изберем?

Снимка: Pexels

Макар да не го бях планирала така, истината е, че откакто станах веган, започнах да се интересувам и от много други неща, свързани с храненето и козметиката, която използвам. Неизбежно е, когато промениш един аспект от живота си, да се замислиш и за всички останали. Как са произведени продуктите, с които готвя? От биоземеделие ли са? Съдържат ли спорни съставки? С какво са обработени и как са съхранени? Всички тези въпроси станаха много важни за мен, особено след като осъзнах колко по-добре се чувства тялото ми от новия ми начин на живот

Тези въпроси сигурно са важни и за вас, независимо дали консумирате животински продукти, или не. В света, в който живеем, замърсяването на околната среда и несъвместимите с тялото ни химикали, с които се обработва храната ни, алергиите и автоимунните заболявания са все по-често срещани. Дори глутеновата непоносимост, от която преди страдаха много малък процент от хора, сега е повод за притеснение. Това означава, че трябва да сме още по-взискателни към продуктите, които използваме в кухнята

Със сигурност сте забелязали тренда на биопродуктите, който завладя пазара през последните години. А dm се нарежда сред бизнесите, които предлагат цели селекции от биохрани, и залагат на философията на устойчивото развитие и природосъобразния начин на живот. Но освен че е най-актуалният тренд в здравословното хранене, какво всъщност е "БИО" и как е свързано с опазването на околната среда и здравето ни? 

На първо място, биохраните са отгледани с много строги изисквания за качество и грижа. Етикетът "БИО" идва с гаранция на Европейско ниво, че продуктите, които използваме, са отгледани в хармония с природата. За биоземеделието най-важна е живата почва, в която е запазена естествената плодородност чрез ротация на културите и природосъобразни техники за борба с вредителите. Ограниченията върху пестицидите и синтетичните подобрители на почвата означават, че не само получаваме по-естествени продукти, когато избираме "БИО", но и подпомагаме земеделие, което щади околната среда.  

Биопродуктите са пакетирани в екологично чиста среда и върху тях не се прилагат биотехнологии за генно модифициране. Можем да сме сигурни, че не купуваме само етикета, защото "БИО" означава регулации на ЕС и не всеки производител може да се сдобие с такъв етикет. Трябва да знаем също, че "натуралните" продукти не винаги са "био" – в тях няма изкуствени оцветители и овкусители, но това, че са натурални, не ни казва нищо за технологиите на производство. 

Здравето ми и опазването на околната среда са много важни за мен, затова се опитвам да купувам "БИО" винаги, когато мога. Откакто се замислям повече за консумацията си, дрогериите dm са най-добрият ми приятел, когато избирам не само козметика, но и продукти за готвене. Знам, че купувам от верига, за която грижата за природата е приоритет, и не правя компромис с принципите и стандартите си.

Особено когато говорим за хранене, има продукти, които е много важно да са произведени чрез биоземеделие и без ГМО. Такива например са всички соеви продукти, както и алтернативите на прясното мляко. Зърнените култури също трябва да отговарят на високи критерии, защото са един от най-честите хранителни алергени. А тези от нас, които в една или друга степен ограничават храните с животински произход, трябва да заложат на биокултури като киноа, елда, амарант, от които могат да черпят нужните хранителни вещества и витамини. 

Истината е, че във финансовата действителност, в която живеем, ние гласуваме с покупките си. Колкото повече търсим и избираме биопродуктите, толкова повече големите производители ще имат причина да развиват биоземеделието, за да отговорят на изискванията на етикета "БИО".    

С подкрепата на DM