Момичешки тайни

Когато малките момичета отправят първи поглед към любовта

Лазарките излизат от ранни зори, за да изпеят своите песни

Когато малките момичета отправят първи поглед към любовта

снимка: Biser Todorov / wikicommons

Лазаровден е един от много празници в нашия календар, в който се преплитат старата българска традиция и християнския обичай. От далечни времена младите момичета са изпълнявали обреда „лазаруване”, който е свързан с бъдещата женитба на момите.

Църквата днес почита паметта на Свети Лазар, чието име е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос. Когато Лазар умира, четири дни след неговата смърт Иисус казва: „Лазаре, стани!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Двете традиции, църковната и народната, са се слели в едно във времето и днес в съботата преди Цветница отбелязваме Лазаровден.

Като един от най-красивите пролетни празници, посветени на любовта и плодородието, участие в него взимат най-нежните цветя на всяко село – момичетата. Техният брой трябва да бъде над 14 и се наричат лазарки или лазарици. Те обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов, за плодородие, здраве и семейно благополучие. В някои райони на България участничките трябва да бъдат до 10 или 12 години, но на много места са и малко по-големи.

В миналото на Лазаровден момците са искали ръката на момите.

Символ на празника е върбовото венче, което понякога се украсява и с цветя. То е „пазител” на младото момиче от лоши очи и завист, а също и от змейова любов. Много са легендите и приказките в народния фолклор, в които змей се влюбва в някоя мома и я краде. Затова има приказки, които разказват за змейовете и има подобни символи като лазарския венец – да пазят от силата на това приказно същество.

Имен ден празнуват хората с имената Лазар, Лазарина и техните производни.

На празника е посветила стихотворение поетесата Дора Габе

ЛАЗАРКА

Лазарчице- китчице,
Тропни дважди за мене,
Да ми станат китчици
Двете бузки червени!

Лазарчице-китчице,
Тропни дважди за кака,
Да й дойдат сватове,
Мама да ги дочака!

Лазарчице-китчице,
Тропни трижди за мама,
Да ме гледа весело,
Като расна голяма!