Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Който върви бавно, стига далеч

Който върви бавно, стига далеч

Снимка:storyblocks.com

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Ако младостта има проблем, то той е онова прекрасно усещане, че е завинаги. И е факт, че ние, съвременните градски хора, сме доста облагодетелствани и че ако човек е в добро състояние (здравословно, финансово), за старост може да се говори някъде след 80 години. Но живеенето се подсигурява с дългосрочно мислене. Да живееш живота сякаш утре ще свърши, е дори опасно. Една от най-глупавите сентенции за мен е онази, в която се говори за живота като за възможност да „грабиш с пълни шепи“. 

Не искам да ви убеждавам, че е по-добре човек да има пари, отколкото да няма. Дългосрочен план трябва да има, дори ако сме на заплата, а повечето от нас са. Аз лично предпочитам да заделям във взаимен фонд например 100 лева на месец, отколкото да имам да давам на някого 100 лева всеки месец.  

Въпросът е, че спестяването е смислено не когато е в касичка, а когато е инвестирано дългосрочно. Така някои хора на 65 години се озовават със сериозни спестявания, а други ще разчитат на пенсията и децата. И истината е, че колкото по-рано започнат, толкова повече ще имат накрая. Има огромно значение дали си спестявал 40, 30, 20 или 10 години.

Първото, което трябва да се случи с мисленето ви, е да осъзнаете, че бъдещето в един момент ще ви застигне. След това трябва да си поставите реалистична цел. Не си задавайте грешните въпроси. „Мога ли да инвестирам 10 лева и да спечеля 100 лева този месец?“ например е довело до фалит армии глупави хора. Трето и най-важно, дългосрочни планове се правят с надеждни хора – тук говорехме вече за Karoll Capital Management, партньори на фондовете Schroders в България.

Shcroders са Ролс-Ройсът на инвестиционните фондове с 200-годишна история, база в Люксембург, подложени са на здрави регулации и управляват и 100 лева, и милиони с еднакъв професионализъм. Предлагат спестовни планове, разделени по доходност – избирането на един балансиран към високодоходен вариант е най-доброто, което човек от средната класа може да си позволи реално.

Ако се спрете например на план с 8% очаквана годишна доходност и вноска от 100 лева на месец, за 40 години ще сте внесли 48 000 лв., а ще получите 349 000 лв. Това са 627% очаквана доходност върху целия период. 30 години спестяване и внесени 36 000 лв. се очаква да ви донесат 149 000 лв. при пенсионирането. Дори 20-годишни и 10-годишни спестявания имат голям смисъл, защото носят съответно 145% и 53% очаквана доходност върху инвестираните средства.

Разбира се, животът е непредвидим. В повечето случаи хората успяват да преминат през него без особени сътресения, но има ситуации, в които се налага вложеното да бъде изтеглено. Това е възможно във всеки един момент, като инвестиционният ефект няма да е същият, но отново ще бъде несравнимо по-висок от един обикновен банков депозит например.

Така че, момичета, не бързайте. Обмислете си мъдро приоритетите и действайте. Защото който върви бавно, стига далеч.

С подкрепата на Karoll Capital Management

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.