Момичешки тайни

Музиката и фитнес – какво да слушаме, докато тренираме

И най-натоварените тренировки минават много по-леко и мотивирано, когато са съчетани с правилната музика. Днес ще разгледаме въздействието на конкретни жанрове, за да установим коя музика е най-подходяща за фитнес залата.

Музиката и фитнес – какво да слушаме, докато тренираме

Снимка: Pexels

Всички знаем колко позитивен ефект може да окаже върху нас музиката. Нищо не може да повиши настроението ни и да ни мотивира по-добре от нея. Едва ли можем да си представим посещението на фитнеса без любимите си зареждащи с настроение песни. И най-натоварените тренировки минават много по-леко и мотивирано, когато са съчетани с правилната музика. Днес ще разгледаме въздействието на конкретни жанрове, за да установим коя музика е най-подходяща за фитнес залата. Разбира се, вкусовете и предпочитанията са индивидуални, но нека чуем какво казва и науката по въпроса.

Многобройни проучвания показват, че музиката има дълбок ефект върху физическата активност. Може да повлияе на възприятието ни за усилие, да но отклони от умората и да синхронизира движенията ни, като подобри цялостното представяне. Темпото и ритъмът на музиката играят решаваща роля в регулирането на темпото на самата тренировка.

Музиката и фитнес – какво да слушаме, докато тренираме

Темпото на песента се измерва в удари в минута (BPM) и може значително да повлияе на интензивността на вашата тренировка. За дейности като бягане или HIIT тренировки с висока интензивност по-бързите песни в диапазона от 120-150 BPM са идеални. За дейности, изискващи по-бавно темпо, като йога или стречинг, изберете музика с BPM под 100. Експериментирайте с различни темпове, за да намерите кое работи най-добре за предпочитания от вас стил на тренировка.

Високоинтензивни тренировки (HIIT, кардио)

Със своите енергични бийтове и пулсиращи ритми, електронната музика е перфектен за високоинтензивни тренировки. Песни на Calvin Harris, Zedd и Martin Garrix могат да ви държат мотивирани и заредени с енергия.

Мощните и динамични ритми на хип-хоп и рап музиката, да не забравяме и самите текстове, могат да осигурят идеалния фон за интензивни тренировки. Например Еминем, Кание Уест и Дрейк са популярни избори.

Силова тренировка

Задвижващите китарни рифове и мощните вокали на рок и метъл музиката могат да бъдат мотивиращи по време на сесии за вдигане на тежести. Песни на групи като Metallica, AC/DC и Queen могат да бъдат мощен саундтрак към вашата силова тренировка.

Оптимистичните и закачливи поп мелодии могат да направят вашата силова тренировка също мотивираща. Например: Doja Cat, Ариана Гранде и Майли Сайръс.

Йога и стречинг

Ambient/Chillout: Успокояващата инструментална музика може да подобри медитативния аспект на йогата. Артисти като Ludovico Einaudi, Ólafur Arnalds и Brian Eno създават амбиентни шедьоври, идеални за тези дейности.

Вечните композиции на класическата музика, особено произведения с бавно темпо, могат да създадат спокойна атмосфера за йога и стречинг. Например произведения на композитори като Бетовен, Дебюси и Сати.