Момичешки тайни

Ритуалите за красота на една египтянка

Как са се грижили за себе си жените преди 4000 години?

Ритуалите за красота на една египтянка

Козметична лъжица

Снимка: The Metropolitan Museum of Art

Историите за древните египтяни са необятни, но техните трикове за красота не са тайна. Гримът може да изглежда като съвременен феномен – прераснал в индустрия за милиарди, но козметиката е била също толкова важна за ежедневието в древния свят, колкото е и днес. От най-ранната ера на египетската империя мъжете и жените от всички социални класи са използвали свободно очна линия, сенки за очи, червило и руж.

Съобразителността на египетската цивилизация е пряко свързана с двете й най-известни кралици: Клеопатра и Нефертити. През 1963 г. Елизабет Тейлър определя шикозния египетски облик, който ще изниква в съзнанието на всички, когато изиграва и изобразява Клеопатра в едноименния епос. Тя носи сини сенки и плътна очна линия.

Все пак древните египтяни не са прилагали грим, само за да подобрят външния си вид – козметиката имала и практическа употреба, ритуални функции или символични значения.

Най-изисканите ритуали за красота се провеждали в будоарите (тоалетните помещения) на богатите египетски жени. Типичният режим за такава жена, живееща в периода около 2030 – 1650 г. пр.н.е. наистина отнемал доста време.

Преди да нанесе някакъв грим, заможната египтянка първо ще подготви кожата си.

Може да я ексфолира със соли от Мъртво море или да се наслади на млечна баня – маските за лице с мляко и мед са били популярни процедури. Може да прилага тамян под мишниците си като дезодорант и масла, напоени с цветя или подправки, за да омекоти кожата си.

Египтяните изобретили и естествен метод за кола маска със смес от мед и захар.

Следва процедура, при която слугиня ще внесе многото съставки и инструменти, необходими за създаването и прилагането на грима на знатната египтянка. Тези уреди, контейнери и апликатори сами по себе били пищни предмети на изкуството, които показвали социалния статус на своята притежателка.

Те често били изработвани от скъпи материали като стъкло, злато или полускъпоценни камъни. Гравирани животни, богини или млади жени украсявали палитрите за сенки за очи. 

Жените от по-ниските обществени прослойки са използвали по-скромни пособия за нанасяне на грим.

Но и те, и богатите им съвременнички ще направят същото, което и днешните съблазнителки по цял свят правят – ще поставят черна линия около очите си.

Последният щрих в грима на египетската дама, разбира се, ще бъде червеното червило – класически избор до ден днешен. За да се направи боята, обикновено се смесвали охра и животинска мазнина или растително масло, въпреки че е известно, че Клеопатра намачквала бръмбари заради перфектния им червен нюанс.

Външният вид е бил от решаващо значение за египетската идентичност и при срещата със смъртта. Затова било обичайно при погребения да се включват ежедневни предмети като гребени, ароматни мехлеми, бижута и козметика.

 

Клеопатра, най-обаятелната владетелка на Египет