Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Смайващата истина за отказването от захарта!

Смайващата истина за отказването от захарта!
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Термините "захарна пристрастеност" и "захарна абстиненция" може би ви звучат прекалено, но всъщност това са реални състояния на човешкия мозък и организъм.

Но да кажем "Не" на шоколада, сладоледа и всички други  сладки лакомства може да бъде по-трудно и потискащо, отколкото изглежда на пръв поглед.

Ако искате да научите всичко за пристрастяването към захарта и какво да правите, ако се опитвате да се откажете от сладкото, то прочетете тази статия докрай. В нея ще споделя с вас какво представлява захарната абстиненция, кои фактори влияят върху пристрастяването, какви симптоми може да изпитате след отказване от захарта, как да се справите с тях възможно най-лесно.

Захарна абстиненция

Според Wikipedia абстиненцията е психическо и физическо състояние, при което зависимото лице е лишено от веществото, към което е пристрастено, и изпитва силно желание да си го набави. Храната се определя като "естествена награда". За да можем да оцелеем като вид, ние изпитваме удоволствие, когато правим жизненоважни неща като хранене и секс например. Това от своя страна предполага тези действия да се повтарят многократно.

Дори и най-рационалните и спокойни хора се борят с емоциите и поведението си, когато се наложи да се лишат от нещо пристрастяващо.

А отказването от захарта е наистина трудно. Когато ядеш нещо, което ти харесва, но знаеш, че е вредно и трябва да го спреш, предизвикателството е огромно.

Във връзка с това захарта има някои уникални свойства, които я правят толкова пристрастяваща. На първо място приемането на захар стимулира освобождаването на допамин в мозъка  по подобен начин, по който го правят наркотиците. Допаминът е невротрансмитер (познат още като "хормона на зависимостите"), който регулира пристрастяванията и създава чувство на незабавно удовлетворение. Същият този хормон се отделя при употреба на наркотици, алкохол, след секс, шопинг и всяко друго пристрастяващо поведение.

Ако консумирате захарни изделия често и в големи количества, чувствителността на допаминовите рецептори в мозъка намалява. Това означава, че се нуждаете от още повече сладко, за да активирате тези рецептори и да изпитате отново чувството на удовлетвореност.

Кои фактори влияят върху процеса на пристрастяване?

Има три основни фактора, които влияят върху това колко силно сте пристрастени към захарта: 

Продължителност
Най-вероятно до момента сте консумирали захар през по-голямата част от живота си. Това оказва сериозно влияние върху пристрастеността ви, защото организмът ви отдавна е привикнал към нея. Колкото по-дълго време сте консумирали сладко, толкова по-трудно ще ви е в последствие да се откажете от него.

Количество
Колко точно захар и захарни изделия приемате на ден? Колкото повече хапвате, толкова по-трудно ще ви е да ги откажете.

Според данни на Националния център за опазване на общественото здраве (НЦОЗА) българите средно консумираме около 100 грама захар всеки ден (при положение, че нормата е 25 грама дневно). Това се равнява на 36 кг захар годишно! Имайте предвид, че само допреди 1 век употребата на този продукт у нас се е свеждала до едва 2 кг на година (с 34 кг по-малко)!

Така че внимавайте! Не започвайте деня си със зърнени закуски, съдържащи захар, защото след това се предполага, че ще подсладите и кафето си, ще хапнете някой кроасан или поничка и ще добавите към тях подсладена газирана напитка… И преди да сте се усетили консумацията ви на захар ще е скочила много над нормата.

Индивидуална психология
Някои хора се поддават по-лесно на изкушения и зависимости, което ги прави по-чувствителни към пристрастяване. Това зависи от различни фактори като:
Наследственост – гените оказват голяма роля в пристрастяванията. Например, установено е, че 60% от алкохолиците имат други алкохолици в рода си.
Социална среда – ако всички около вас консумират големи количества захар, ще ви е по-трудно да се откажете.
Психични проблеми – ако страдате от тревожност или депресия, шансът да развиете зависимост към захарта е по-голям.

Симптоми при отказване на захарта

Повечето от вас няма да изпитат всички 11 симптома, свързани с отказването от захар, които ще изброя (по-вероятно е да изпитате 3 или 4 от тях), но е добре да сте наясно какво може да очаквате. Ето ги и тях:

Страхил Иванов е един от най-успешните фитнес треньори в България, помогнал на хиляди хора да променят живота си чрез по-добро хранене и тренировки. Той стои зад Facebook страницата Fit with Strahil и фитнес блога Fitbg.net. Автор е и на две книги – "Трансформирай себе си" и "Мотивирай себе си", в които разкрива своята лична история и споделя ме...