Момичешки тайни

Стига с тези хормони или отново за женското здравеопазване

В здравните услуги и до днес няма равнопоставеност на пациентите, когато говорим за мъже и за жени. Макар медицина да има от хилядолетия, все още се смята, че основен виновник за женските неразположения са хормоните и богатото въображение на жените да опитват драматично състоянията си, се казва в доклад на Академията по спешна медицина в САЩ, която наблюдава спешните центрове зад океана през последните 20 години.

Стига с тези хормони или отново за женското здравеопазване

Снимка: Getty Images

Вече ви разказахме за по-лошите здравни грижи, които жените получават и какви са основните разлики. Днес продължаваме темата, която е толкова важна, че даже не е за вярване колко малко внимание й се обръща.

В здравните услуги и до днес няма равнопоставеност на пациентите, когато говорим за мъже и за жени. Макар медицина да има от хилядолетия, все още се смята, че основен виновник за женските неразположения са хормоните и богатото въображение на жените да опитват драматично състоянията си, се казва в доклад на Академията по спешна медицина в САЩ, която наблюдава спешните центрове зад океана през последните 20 години. 

4-ма експерти - лекари и специалисти в различни направления споделят наблюденията си от практиката в САЩ, която беше изследвана с камери, анкети на лекари и пациенти. 

Д-р Белла Гросман - психолог:

Имаме огромен напредък в тази област в Института Катц за женско здраве. Въведохме програми, които разглеждат всички области на женската анатомия – медицинска история, симптоми, хранене, начин на живот, стрес, професия. Когато жените са преглеждани от цял екип специалисти, има много по-голяма вероятност да се проследи причината за оплакванията и те не са винаги само емоционални. Ето един показателен случай:

Двойка дойде при мен преди две седмици. Жената има състояние, наречено предсърдно мъждене - неравномерен, бърз сърдечен ритъм, който може да се прояви като налягане в гърдите и задух. Нямаше съмнение, че симптомите й имат ясна физическа причина, наблюдавана от нейния кардиолог. Беше ясно обаче също, че жената понася много стрес в живота си, което влошава някои от симптомите й. Работих с нея, за да променя някои от нейните модели на мислене и въведох медитация, за да успокоя ума и тялото й. Това помогна много. Това не означава, че симптомите й са били изцяло в главата й, но ясно показа, че има важна връзка между ума и тялото, на която трябва да се обърне внимание, а не да се отхвърли само, защото пациентът е жена.

Затова днес лекарите много повече обръщат внимание на особеностите на пола и на работата с алтернативни методи на лечение, за разлика от преди, когато медицината разглеждаше пациентите с един аршин. Медицинският подход трябва да се промени спрямо половете и това да е първият радар за лекарите. А вторият е това, че

Жените не се чувстват комфортно да говорят за себе си, че са болни, защото цял живот са учени да бъдат добри жени и да не създават проблеми.

Д-р Трентакосте МакНали, гинеколог:

Смея да твърдя, че съм толкова харесван лекар не само заради уменията ми, а и заради това, че съм жена гинеколог.


Работя с бременни жени постоянно и само заради това, че съм жена и съм минала по този път, мога да разбера всяка една бременна с нейните болки и страхове. Не казвам, че няма добри мъже гинеколози, но е трудно да говориш за медицинските състояния, когато не си ги изпитал. Затова никога не бих съветвала жена да използва или да не използва епидурална упойка при раждането.

Статистиката показва, че мъжете гинеколози много по-малко подкрепят прилагането на епидурална упойка, защото не знаят каква болка понасят родилките.

Хормоните играят важна роля в репродуктивното здраве, но отговарят и за болката при стрес. Как може това да се използва като газлайтинг при жените?

Хормоните управляват процесите и балансират промените в женското тяло, но често не са те в основата на промените. Има тенденция да се смята, че в женското тяло за всичко са виновни хормоните. Ако жената е ядосана, напълнява, ако е в напреднала възраст,  ако ставите я болят, ако я боли главата, ако изпитва умора – това са хормоните. Но лекарите много по-малко говорят на пациентките си, че с промяната на възрастта трябва да се промени и диетата, че има начини за овладяване на хормоналния баланс чрез храна и подходящ двигателен режим. Но хормоните нито са ни виновни, че ние не ги познаваме, нито са панацея.

Д-р Роберт Алфонсо Дуарте - невролог:

Лично аз смятам, че хормоните са преекспонирани, когато говорим за женското здраве и хроничните болки. Да, някои жени имат мигрена около цикъла си, което се дължи на леко възпаление преди пика на хормоните и това се отразява като болка в главата. Но системното главоболие може да заглуши много други симптоми, които лекарите имат небрежността да подминават, само, защото пациентът е жена. От 2018 г. насам има много дела, подети от жени за това, че са станали жертва на газлайтинг от лекарите си, които са подценили симптомите и медицинската картина на своите пациентки.

Какво да направят жените, ако смятат, че са жертва на газлайтинг от лекаря?

Д-р Дуарте:

Ако смятате, че лекарят не ви дава адекватна медицинска услуга и не отговаря на въпросите ви с нужното внимание, потърсете второ мнение. Мултидисциплинарният подход ще даде по-добра


панорама на здравословния проблем. В центъра за женско здраве Катц, например имаме различни подходи за женското главоболие – от традиционна невропсихология до алтернативни лечения като акупунктура или терапия с минерали и витамини. Това наистина помага за намаляване на газлайтинга от страна на лекарите относно жените.

Д-р Гросман:

Ако не сте съгласен с доктора си, кажете го.

Напишете всичките си симптоми и отбележете лекарят с какво ги третира. Подминала ли някой от тях? Давайте сигнали до отговорните органи. Ако лекарят отказва да ви прегледа отново или да ви прати при друг специалист, потърсете второ мнение.

Вие познавате най-добре своето тяло, не лекарят ви. Ако нещо ви тревожи, трябва да говорите за това и да потърсите човекът, който ще ви изслуша с професионално внимание, независимо от кой пол сте. Добрият лекар отделя по около 40-50 минути за преглед,

за разговор с пациента, за наблюдение на поведението и запознаване с направените изследвания. Истинският лекар говори с човека, а не с лицето – пациент.

Жените се чувстват виновни да оспорят мнението на лекаря, особено, ако той е мъж. Така пациентките си замълчават и не търсят второ мнение със страха, че предават своя лекар.