Момичешки тайни

Тайните в храненето за дълга младост

Умерена консумация на храна, вино и кафе е златната формула за здраво тяло

Тайните в храненето за дълга младост

Снимка: Pixabay

Здравословното хранене е важно за всяка възраст. Но с напредването на годините добрата диета може да изиграе главна роля в поддръжката на младежки вид и тонус за цялото тяло, независимо от гените. National Geographic тръгна по следите на добрата храна, която отлага остаряването и ни запазва млади за дълго.

В проучването са наблюдавани 1000 столетници от различни краища на света, както и хора на възраст 40 г +. Ключовият извод е, че здравите хора над средна възраст имат едни и същи здравословни навици в храненето и в резултат не са страдали никога от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания или рак.

Културата, известна като Синя зоня, се среща по целия свят в напълно различни географски и културни условия. Общото обаче е умереността и живот в златната среда, в която не се прекалява нито с количество, нито с качество.

Каква е диетата за дълга младост?

Фокус върху здравословната растителна храна

Майка ви е била права, когато е настоявала да си изядете зеленчуците. Растителната храна е богата на много нутриенти и антиоксиданти, полифеноли, каротеноиди, витамини, фолиева киселина. Учените в проучването са изследвали как храната влияе на остаряването на тялото и са единодушни, че растителната храна в менюто на столетниците е над 50 % от диетата им. По този начин се възпира развитието на хронични болести като Диабет тип 2, рак и сърдечно-съдови заболявания. Растителната храна прочиства чревния тракт като изчиства шлаките и дава много заряд за клетките.

Така например, хората от Синята зона консумират месо два пъти седмично и то обикновено по специален повод. А тези, които обичат месото, са избирали повече риба и морска храна, която е богата на жизненоважните Омега3-мастни киселини. Те са особено важни за мозъка и сърцето и спомагат за усвояването на протеините от ястията.

Избирайте пълнозърнести и непреработени храни

Консумацията на свръхпреработена храна може да ускори остаряването на клетките. Това се дължи на високото съдържание на хидрогенирани масла, които в голямата си част са трансмазнини, а те често са виновни за хронични възпаления, преяждане и  преждевременно остаряване. Не е изненадващо, че всички представители на Синята зона подчертават, че се хранят изключително с органична храна в  необработен вид: месо, зеленчуци и плодове, зърнени храни, които са суровина за основното меню. Същите хора основно сами приготвят храната си и много рядко се хранят с промишлено приготвена храна, като например замразени продукти или полуфабрикати или поръчана храна от вън.

Билки и природни продукти вместо лекарства

Представителите на Синята зона споделят, че при болест прибягват към естествените биологични лекарства и рядко или почти никога не взимат медикаменти. Така например, в отделните страни има различни билки, смятани за лечебни според района, но всички столетници знаят кои са те и как да ги ползват. В някои райони пият отвари от мед, в други от лимон, в трети суров чесън и лук, в четвърти джинджифил и местни корени и билки, но във всички случаи домашната аптека се оказва е по-добра от фармацевтичната индустрия.

Ядки вместо шоколад

Ядките са прекрасна пълнозърнеста храна, която може да се използва в много случаи и напълно замества преработената храна като снаксове и чипсове. Освен това с поглъщането на пакетирана храна от 100 грама, например, се поглъщат огромно количество калории, но в тях няма никакви хранителни вещества, затова тялото винаги остава гладно и иска още, но истинска храна за клетките

Ядките са богати на Омега3-мастни киселини, които се борят с възпалителните процеси и намаляват риска от болест на Алцхаймер.

Тайните в храненето за дълга младост

Разнообразни източниците на калций и фибри

Калцият помага на костите да запазят здравината си и скелетът да е устойчив и в напреднала възраст, а това намалява риска от развиване на Диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Затова с напредването на възрастта, повече ядки са равни на повече здраве.

Ядките, комбинирани с умерена консумация на млечни продукти дават добра формула за дневна дажба калций. Киселото мляко е най-добрият източник от млечните продукти заради леката ферментация, полезна за чревната флора. Следват сирената и прясното мляко. Козето мляко е най-подходящо за консумация за хората 40 г. +, защото е най-неутрално и с по-малко съдържание на казеин. Смята се, че и по-лесно се приема от тялото.

Изненадващо, калций може да се набавя и от растителна храна – ядки, семена, бобови растения като боб, леща, грах, нахут и зеленолистни зеленчуци като спанак, лапад, киселец, кейл, зелени салати. Бонусът е, че тези храни имат и очистващи свойства на токсините в тялото, освен, че са богати на калций и растителни фибри. Зеленолистните намаляват и лошия холестерол.


Добра хидратация

Консумацията на прясна вода, а не на безалкохолни напитки може да гарантира добро здраве и младо тяло за дълго. Във всички култури пиенето на вода при дълголетниците е единствената напитка. Водата поддържа водния баланс в тялото, охлажда и пречиства излишните токсини, хидратира кожата и подобрява циркулацията на кръвта. Добре хидратираното тяло функционира гладко. Лошата новина е, че с напредването на възрастта губим чувството за жажда и тук идва навикът, изграден с годините за пиене на вода. Чаша вода на гладно е считана за лечебна във всички култури по света. Смята се, че приемът на до 8 чаши вода дневно е оптимално за младо и здраво тяло.

Умерена консумация на вино и кафе

Умереността е ключът към здравето и консумацията на кафе и вино често са сочени за това, с което прекаляваме. С кафето се ободряваме, а с виното се отпускаме, но нито едното от двете в прекомерни дози не е добре за удължената младост.И кафето, и виното съдържат антиоксиданти, които подкрепят имунната система, но също влияят на кръвното налягане.

Умерената консумация на кафе и вино предпазва и от депресия. Изследването на National Geographic показа, че кафето подобрява паметта и дейността на мозъка, а виното помага за по-добър сън и спокойна нервна система.

Тайните в храненето за дълга младост

Никога преяждане, фастинг веднъж седмично

С възрастта метаболизмът се забавя и процедите вървят по-тромаво. Затова порционът намалява за сметка на качеството. След 40-годишна възраст вечерята е лека и по-ранна – към 18:00 ч., а основното хранане е на обяд. Затова в много култури, като например в Средиземноморието, обядът може да е дълъг и разтеглен дори до 16:00 ч., но затова пък вечерята е лека – салата, супа, кисело мляко, ориз. По този начин тялото привиква към намалените нужди от калории. Фастинг или гладуване веднъж седмично пък се практикува в цял свят за пречистване и ободряване на духа.

Умерено движение и спорт

Пъргавото и гъвкаво тяло изглежда по-младо и витално, а това се постига със системни упражнения и  движение. Добре изправената стойка също говори за здраве и красота. Едночасова разходка или йога са подходящи за всяка възраст и всеки пол. Спортът подобрява и настроението, желанието за живот и забавление и отлага болестите възможно най-дълго.

Така че добрата храна, умерено движение, добро настроение и добра компания са една прекрасна формула за дълъг, здрав и щастлив живот, където и да сме по света.