Момичешки тайни

Тренирайте сутрин за тънка талия

Здрави и красиви

Тренирайте сутрин за тънка талия

Pixabay

Сутрешната тренировка може да помогне на жените да намалят талията си, както и да стабилизират  кръвното си налягане, според ново проучване на  Frontiers in Physiology. 

Изследователите са тествали здравето, силата и издръжливостта на мъжете и на жените в две контролни групи. Едната група е била ангажирана четири пъти седмично сутрин, между 6.00 и 8.00 ч., а другата - между 18:30. и 20:30 ч., като тренировките и за двата пола са включвали вдигане на тежести, интервални тренировки за 35 минути, йога или пилатес, или бягане, или други аеробни упражнения. Проучването е продължило 12 седмици.

Резултатите показват забележима разлика при двете групи при жените. При трениращите сутрин се отчита спад с 3 процента на телесните мазнини повече отколкото при трениращите вечер, а само в областта на корема понижението на мастната тъкан стига до 7 процента, наред с понижение на кръвното налягане. При другата група, съсредоточена в късните тренировки, се отчита значително увеличение на силата на горната част на тялото.

„Въз основа на нашите открития жените, които се интересуват от намаляване на коремните мазнини и кръвното налягане, като в същото време увеличават силата на мускулите на краката, трябва да обмислят упражнения сутрин. Въпреки това, жените, които се интересуват от увеличаване на мускулната сила, сила и издръжливост на горната част на тялото, както и подобряване на цялостното състояние, на настроението и регулирането на апетита, вечерните упражнения са предпочитаният избор“, казва  Пол Арсиеро, директор на специализирана лаборатория за хранене, производителност и метаболизъм  в Skidmore College, в Саратога Спрингс, Ню Йорк.

Обратно, вечерните упражнения са идеални за мъже, които се интересуват от подобряване на здравето на сърцето и метаболизма, както и за емоционалното им благополучие. Що се отнася до мъжете, тренировката вечер е по-ефективна за понижаване на нивата на холестерола им.