Момичешки тайни

Учени разработват метод, който блокира затлъстяването

Учени разработват метод, който блокира затлъстяването

Консуматорското поведение има огромна сила над бизнеса

Снимкак:LW/GettyImages

Преяждането е основна причина за трупането на нежелани мазнини, но има ли начин този процес да бъде спрян? Върху това работиха учени от Калифорнийския университет в Ървайн. В научно изследване те установиха, че има начин да бъде блокиран определен протеин, който влияе на натрупването на нежеланите мазнини.

В изследването биолозите са използвали гризачи, за да намерят начин да поддържат нормален метаболизъм при диета с високо съдържание на мазнини, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс". Учените се фокусирали върху белтъчен комплекс, който участва в контрола на енергийния баланс на организма. Например, когато нивата на кръвната захар са ниски, белтъчният комплекс може да ускори разграждането на мазнините, за да се получи енергия от тях.

Учените знаят, че консумацията на големи количества мазнини блокира активността на тези белтъци, което води до нарушаване на метаболитния баланс. Все още обаче не е проучено как точно клетките блокират този механизъм. Изследователите допускат, че компонент на белтъчния комплекс, наречен SAPS3, играе важна роля в този процес. Те са се опитали да блокират въпросния протеин при мишки и са им давали храна с 45 % съдържание на мазнини. Блокирането му е позволило на мишките да поддържат нормален енергиен баланс въпреки консумацията на големи количества мазнини. Те поддържали нормално тегло - без да затлъстяват или да развиват диабет.

Изследователите са започнали работа по създаването на молекули, които могат да блокират SAPS3 и да възстановят нормалния метаболизъм и при хората. 

 

Стегнати бедра с тренировката на Хали Бери