Момичешки тайни

Уран в Телец до 2026 г.: Всичко, което трябва да знаем за бунтовната планета

Архетипите на ексцентрика, гения, бохема и иконобореца са тук.

Уран в Телец до 2026 г.: Всичко, което трябва да знаем за бунтовната планета

Снимка: Trinity Kubassek

Astrobooth е приложение за партньорски хороскопи, уникално със своя задълбочен и аналитичен астрологически подход. Представяме ви рубриката на Йосифа Архангелова от Astrobooth за любители астролози, която отговаря на нашите най-съкровени въпроси за връзките ни и взаимоотношенията с близките ни хора.

Уран е в Телец от 15 май 2018 г. до 6 ноември 2018 г.; от 6 март 2019 г. до 7 юли 2025 г.; от 7 ноември 2025 г. до 25 април 2026 г.

За да разберем влиянията на Уран, е добре да познаваме мита за Уран и архетипа, който планетата символизира в астрологията. Уран значи „небе“, „небеса“, от гръцкото Οὐρανός. Той е бащата на всичко и е роден от хаоса. Син и мъж на Гея – богинята земя. Според една от версиите на мита тя го е заченала сама и го е родила. От Гея и Уран започва генеалогията на гръцките богове. Те са майка и баща на Титаните. Те са родители и на Сатурн (Кронос, времето), който е бил най-младият и лидерът на Титаните. Именно той изпълнил заръката на майка си Гея да убие баща си Уран и след като го кастрирал, хвърлил тестисите му в морето. От кръвта от отрязаните гениталии на Уран, попаднала в морските вълни, се ражда Афродита (Венера). Тази смърт била предизвикана от самия Уран, който държал в Тартара или Ада своите деца, в утробата/недрата на жена си – земята, Гея. Той бил тиранин и заговорът на Гея бил с цел да се постави край на тиранията му и на техните мъки.

Тази сложна плетеница ни дава идеята за стагнацията и революциите, които Уран предизвиква, времето, което лети и променя всичко, дори премахва герои от нашата лична митология. И раждането накрая на красивото, ценното, благородното, но все пак родено от кръв и кастрация.

Богът на небесата в астрологията е големият будител, символизиращ импулса ни да бъдем различни, радикални, независими и свободни, да превъзмогнем ограниченията на природата и света.

Затова образът на Уран в астрологията има малко противоречиви черти. Богът на небесата в астрологията е големият будител, символизиращ импулса ни да бъдем различни, радикални, независими и свободни, да превъзмогнем ограниченията на природата и света. Чрез него се манифестират крайностите на внезапната промяна, често разрушителна. Асоциира се още с бунтовничеството и революциите. Архетипите на ексцентрика, гения, бохема и иконобореца са тук.

Като планета е открит по много интересен начин. Още през XVII век в Холандия е открит телескопът. Уран е бил отбелязван тогава като фиксирана звезда множество пъти, но на 13 март 1781 г. Уилям Хершел го описва като планета. Той е музикант, изкушен от астрономията, покровителстван от Джордж III. Хершел сам е правил телескопите си в двора на къщата си. Сестра му също била астроном и наблюдавала нощем звездите. Ето как братът и сестрата разчупили канона и конвенционалното – вместо учените те, музикантите и любители астрономи, открили планетата.

Всъщност Уран е открит в навечерието на индустриалната революция, само пет години след декларацията за незвисимост на САЩ и пет преди Френската революция. Така с официалното му откриване се маркира и началото на новите концепции за управление на света. Уран е близък и на концепцията за ексцентричност. Той символизира по някакъв начин и колективното, това, което на нас сами ни е трудно да изразим от характера си. Всеки път при революционно действие възниква въпросът за личната отговорност, за жестокостта на революционния акт и за колективния идеал.

Транзитите на тази планета маркират периоди в живота ни – и колективния, и индивидуалния. Ако разберем принципите им, ще ни бъде по-лесно да се ориентираме и да се справяме с тях.

В тялото Уран отговаря за глезените, за крампите, за спазмите и за болести като епилепсия и заболяванията на нервите. В мунданната астрология той отговаря за самолетите, летищата, високите технологии, електричеството, компютрите и ИТ, заводите и масовото производство.

Идеологията, свободата, интересите на хората също се символизират от тази планета.

В природата Уран се свързва със земетресенията, светкавиците и бурите. Клонираните животни са под неговия символ. Химическият му елемент е уран, а цветът му – тюркоаз.

Глифът му представлява двата полумесеца на душата (понякога изобразявани като прави), ограждащи кръста, символ на материята, увенчали кръга на духа. Той е съуправител със Сатурн на Водолей и няма ден от седмицата, тъй като е открит много по-късно.

Транзитите на тази планета маркират периоди в живота ни – и колективния, и индивидуалния. Ако разберем принципите им,


ще ни бъде по-лесно да се ориентираме и да се справяме с тях.

Уран сега сменя знака си за всички нас или за всеки от нас – областите в живота ни, на които ще повлияе по своя особен начин. Това се случи на 15 май 2018 г. и съвпадаше с новолунието в Телец и с преместването на Марс от Козирог във Водолей – знакът, управляван в модерната астрология именно от Уран, а в традиционната – от Сатурн. В същото време Уран навлезе в Телец, който е знак, управляван от Венера (в митологията Венера е родена от неговата кръв). Тази комбинация предизвиква драма, прекъсване на нещо, внезапност и най-вероятно всеки от нас е бил свидетел или участник вече в подобно събитие. И докато Марс обикновено сменя знаците на всеки два месеца, то Уран прекарва около седем години във всеки знак.

Тази комбинация предизвиква драма, прекъсване на нещо, внезапност и най-вероятно всеки от нас е бил свидетел или участник вече в подобно събитие.

Уран сега навлезе в Телец до 6 ноември, когато за кратко пак ще се върне в Овен, за да премине окончателно в Телец от 6 март 2019 г.

Какво точно се случва в живота ни?

Това, което научихме през разрушение, новости, трудности и обучение в една от сферите на Уран, описани по-горе, през изминалите седем години, сега ще приеме някаква структура, вид, не без тежък труд от наша страна, упорство и дори малко инат. И тази нова за нас структура ще градим отново седем години, стъпвайки на разрушеното и на наученото.

Ценностите ни ще бъдат революционизирани, разклатени, сринати и сменени с нови. Особено в областта на това как се радваме на живота, какво ценим като собственост, като средства и пари и как ги изкарваме. Вече ще подхождаме към всичко това по нов и вълнуващ начин. (Тук е мястото да кажем, че криптовалутите ще излязат революционно „на светло“, ще станат официални, не без сривове и възходи, проблясъци и борба от страна на масите за това.) Ще бъдем финансово по-смели и прогресивни в бизнеса, както и по всички практични въпроси. Върховете и спадовете в тези сфери ще ни тревожат, докато не свикнем с тях и не ги овладеем, а изненадите ще са ежедневие.

Възход се очаква при женските движения, както и тяхното пълно преобразяване. Те ще предизвикат много дебати за традиционните ценности и ще станат много по-неконвенционални.

Ще има освобождаване на нравите и практиките на изразяване на чувствеността, любовта към себе си, към тялото си, грижата за себе си. Възход се очаква при женските движения, както и тяхното пълно преобразяване. Те ще предизвикат много дебати за традиционните ценности и ще станат много по-неконвенционални.

Ще бъдем по-хладни, по-откъснати от злободневието и преследващи едни по-висши цели и истини, дори открития и прозрения! Добре е това да не става за сметка на другите или на незачитане на правата на другия по принцип. Свободата винаги трябва да спира дотам, където ограничава свободата на другия, както и не трябва да я търсим на всяка цена. Някои материални ограничения ще бъдат отхвърлени по някакъв начин. Внезапните промени, които ни очакват, ще засягат собствеността, активите ни, парите, ценностите, дохода, който вече ще идва от нетрадиционни места и такива, които доскоро са били немислими. Ще пренаредим приоритетите си в тези сфери неизбежно и по нов начин.

До 2026 г. нови идеи в бизнеса ще възтържествуват и ще се установят. Те ще са прогресивни и иновативни и в начина на правене, умножаване и притежаване на парите. Енергията за правене на пари ще варира и ще е внезапна.

Ще търсим себе си – това е другата варираща и изненадваща и самите нас енергия, с която ще се справяме.

Революцията на Уран в тези сфери ще оценим впоследствие... Нов ред ще има в живота ни!

Как това ще се отрази на отделните знаци от зодиака, очаквайте в следващите две статии на Аstrobooth.