Момичешки тайни

Витамините: най-добрият приятел на кожата ни през есента

Всички може да се съгласим с едно - есента вече е тук, а с нея и предизвикателствата за нашата кожа.

Витамините: най-добрият приятел на кожата ни през есента

Снимка: Canva

Всички може да се съгласим с едно - есента вече е тук. Със себе си тя ни носи много спокойствие, красиви гледки, романтични моменти, но и десетки предизвикателства за нашата кожа, която след горещото лято трябва да се адаптира. Не се притеснявайте, има много храни и начини,  с които да подпомогнете защитата на кожата си, но приемането на витамини е най-добрият от тях. Преди листата да са покрили тротоарите, разбери кои два са най-важни според нас!

Витамини на красотата

Първият витамин, за който се сещаш, когато кажем „красота“? Разбира се, верният отговор е „А“. Един от най-ефективните витамини, говорейки за грижа за кожата, действа, като се свързва с рецепторите в клетките, подсилва защитната функция на епидермиса и по този начин предпазва колагена от разграждане, за да стимулира производството на нови кожни клетки.

Сред най-богатите на витамин А храни се нареждат телешкият, агнешкият черен дроб и този от треска, маслото и яйцата.

Есенните храни като сладките картофи, морковите и тиквата също помагат за набавяне на витамина. Е, няма как да говорим за витамини на красотата и да не споменем витамин Е – основен продукт в козметичната индустрия (под формата на алфа-токоферол). Той е овлажняващ антиоксидант, който предпазва кожната бариера, подобрява хидратацията и защитава клетъчните мембрани от окисляване. Витамин Е присъства естествено в тялото ни и в определени храни, а за да заредим организма си с него, можем да включим в дневното си меню повече растителни масла.

Въпреки че богати на витамин Е са царевичното олио, слънчогледовото олио и соевото олио, тези храни често са рафинирани и определено не са добър избор, когато говорим за здравословно хранене. Ето защо е препоръчително да заложим по-скоро на бадеми, лешници, сушени кайсии, боровинки, спанак, авокадо, зехтин и червени чушки. Както и на така любимата есенна тиква!

През есента е уместно да приемаме витамин Е и като хранителна добавка. Не само заради красотата, а и заради здравето – витамин Е подобрява имунитета. А кожата? Тя ще остане красива, овлажнена и защитена от агресивните климатични условия на есенно-зимния сезон.