Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Защо да е трудно, като може да е лесно?

Защо да е трудно, като може да е лесно?
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

За мен чакането по опашки в супермаркета не е нито шопинг, нито „вълнуващо преживяване“, съжалявам. Напротив. Денят, в който дрон ще ми носи покупките вкъщи, ще е най-щастливият. Пазаруването ми е последната капка за деня. Забелязала съм, че има една особена порода хора, които винаги са пред мен на опашката. Те не бързат за никъде в 7 вечерта и винаги има някакви усложнения с тяхното ресто, стотинки и т.н. Повтарям си, че все някога ще се прибера от работа, но в крайна сметка дойде ли ми редът, съм образцова и бърза като Светкавицата.  

Плащам със смартфона си от известно време, което е откритието на века, момичета! Отварям телефона, избирам картата, с която ще плащам, приближавам към четеца на POS терминала и това е! Официално се нарича дигитален портфейл и искам да го споделя с всички. Защо да е трудно, като може да е лесно? У нас до края на годината абсолютно всички POS терминали ще са безконтактни, тоест няма смисъл вече да се мисли по въпроса имате ли точно стотинки да дадете, къде сте си оставили картата, с коя от всичките пластмаси да платите, после пък да си я приберете в специалното калъфче, което ви пази чипа, а накрая и в кое джобче в портфейла стои и т.н. Също така в България навлизат банкомати, от които ще можем да теглим кеш чрез дигиталния си портфейл, така че това е бъдещето!

Дигиталният портфейл има големи предимства. На първо място, лесно e – очевидно нищо не вадиш и прибираш и можеш да имаш много карти на едно място. Второ, дигиталният портфейл е сигурен. Знам, че по отношение на сигурността картите са достигнали съвършенството, а технологията, с която са снабдени новите смартфони (NFC се казва), не позволява пренос на данни на повече от 1-2 см. Освен това софтуерът, който обработва разплащанията, е базиран на MDES (Mastercard Digital Enablement Service). Това е специална технология на Mastercard, с която се предпазват личните данни, както и тези на банковата карта. Процесът, наречен „токенизация“, представлява специален код, зад който се скрива тази чувствителна информация.

Стига да имаме телефон на възраст 1-2 годни (т.е. снабден с NFC технология), придобиването на дигитален портфейл е лесна работа. В България има вече няколко приложения за дигитални портфейли – My Fibank (за клиенти на Първа инвестиционна банка), Phyre, iCard и A1 Digital Wallet. След регистрация в системата се регистрира дебитната или кредитна карта и това е. Мобилните портфейли поддържат и допълнителни услуги, като например плащане на битови сметки, издаване на ваучери за подарък, поставяне на определени лимити и нещо доста полезно – мигновено изпращане на пари между различни потребители, което е удобно при споделяне на сметки например.

С подкрепата на Mastercard

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.