Момичешки тайни

Жените на 8 март – центърът на бранд вселената

Жените на 8 март – центърът на бранд вселената

Източник: Unsplash

Цветя, иконични образи и послания, които вдъхновяват – това са само част от активностите, които иновативните компании прегръщат, за да отпразнуват деня на нежния пол.

Жените са абсолютната сила, когато говорим за пазаруване. Популярното издание Harvard Business Review дори нарича силата на нежния пол с термина Female Economy, който събира в себе си многопластовите желания и намерения, с които жените правят своите потребителски разходи.

Знаете ли, че жените вземат решение при покупката на 94% от обзавеждането на дома, 92% от почивките, 91% от недвижимите имоти, 60% от автомобилите, 51% от потребителската електроника. Тези проценти не са изненада за големите брандове, които отдавна спряха да таргетират жените с продукти, оцветени в бонбонено розово, вкарвайки дамите в поредното клише за половете.

Жените отдавна не купуват заради прищявката, че нещо е просто красиво, те ценят времето си, както и средствата си, изработени при непрестанно левитиране между ролята на жена и майка в дома, отдадена приятелка и професионалист на работното място. Равното заплащане, което все още е предизвикателство в много сфери на бизнеса, фокусът върху менталното здраве, важността на равните права, не само на хартия, но и в реалния живот – това са само част от темите, които вълнуват жените по света. И брандовете знаят това. Те разбират, че жените са поставени в ролята на силния пол, не само в живота, но и когато говорим за пазаруване. Те диктуват тенденциите и имат силата да изстрелят брандовете в две конкретни посоки – стремително нагоре или стремглаво надолу.

В маркетинг стратегиите на брандовете интернационалният ден на жената – 8-и март, получава особен фокус именно, за да докаже, че въпреки многото роли, в които модерните жени са поставени… понякога те просто имат нужда от комплимент, подкрепа или цвете.
 

Източник: zadig-et-voltaire.com


Примерите за мощта на Female Economy през най-женския месец са силно застъпени в модната индустрия. Любим пример за това ни дава френският луксозен бранд Zadig & Voltaire. Слоганът им Girls Can Do Anything намира място върху творенията им, за да докаже силата на жените. За да отбележат 8-ми март от марката даряват 10% от всяка продажба за фондацията Girls Rock BS, която подкрепя развитието на жените чрез музика, изкуство и менторство. Страхотна идея за подарък от жена за жена е и някои от ароматите на марката с имена This Is Her!, Girls Can Do Anything,  Girls Can Say Anything, Girls Can Be Crazy.

Голямо „Мерси!“ към всички жени отправя и неподправената Стела Маккартни – устойчивата кралска особа на британската модна сцена. За миналия 8-и март дизайнерката колаборира с Disney, за да създаде костюм с панталон за най-известната сред Disney момичетата – Мини Маус. Точно така, образът на мишлето с пола получи своя модерен прочит, „обувайки“ панталон с етикет Stella McCartney. Мини с панталон изгря на тениски, представени по време на есенно-зимната колекция за 2022 г. на дизайнерката. В допълнение, отново вдъхновена от Международния ден на жената и силата на всяка да бъде истински хамелеон, британката представи и своята унисекс линия, за да подари на всички възможността да бъдат автентични и да благодари за вдъхновението.

Ако обаче не сте подготвени да инвестирате в Female Economy с дизайнерски покупки, създадени с мисъл за 8-и март, то винаги можете да протегнете ръка към цветето, често поставено в ролята на универсален символ на любовта, възхищението и грижата.


Изразът „езикът на цветята“ има дълбоки исторически корени. Във Викторианската епоха, например, цветята са се използвали като сигурен начин да дадеш сигнал на страната отсреща – определени цветя означавали „обичам те“, други казвали „врагове сме“, а трети - „искам те“. Всяко цвете имало своето значение, а комбинацията от няколко можела дори да се разчете като любовно стихотворение. Днес цветята са универсалният начин да провокираме усмивка. И брандовете знаят това. Те позиционират цветята по фасадите на магазините си, обсипват с тях определени модели, създават продуктов дизайн, изцяло вдъхновен от формите на цветята или просто ги подаряват в знак на признателност към всички потребители от нежния пол.

Точно това ще се случи на 8-и март в бранд бутиците на водещата бездимна алтернатива у нас IQOS. Всяка дама, посетила бутиците на марката на Международния ден на жената, ще получи комплимент цветя. Част от посланията на бездимната алтернатива, която е научно доказан по-добър избор от продължаващото пушене, се фокусират върху важността на усещането да бъдем заедно, да празнуваме многообразието, да отбелязваме важните моменти. Тези идеи намират своето отражение в бутиците на иновативния бранд, за да усмихнат нежния пол на тази мила дата.
 

Източник: instagram.com/bg_iqos