Момичешки тайни

Жените получават по-лоша здравна услуга само заради пола си

Някои газлайтинг практики се правят съзнателно, но голяма част от тях се прилагат и неумишлено

Жените получават по-лоша здравна услуга само заради пола си

Намаляват ражданията на по-младите жени за сметка на утроен брой дами, които стават майки на възраст 40-44 г.
Снимка: GettyImages

Има една малка мръсна тайна в здравните среди и тя е, че жените не получават същата здравна услуга като мъжете. Оплакванията на нежният пол много по-често са разглеждани като преувеличени или се обясняват от лекарите като хормонални изменения заради цикъла и изменчивата психологическа природа на жените.

Това се твърди в доклад на Академията по спешна медицина в САЩ, която наблюдава спешните центрове зад океана през последните 20 години. В заключението се казва, че жените с остри стомашни болки, например, чакат средно с 33 % по-дълго пред спешния кабинет спрямо мъжете със същите оплаквания. За тези твърдения са използвани видеозаписи от чакалните, правени са анкети с болнични и клинични специалисти, както и с пациенти от двата пола. 

В наблюденията са включени 4-ма специалисти в отделни направления на медицината, които обясняват своите наблюдения за половото неравенство и дават съвети как жените да се предпазят от зловредни практики, които може да се отразят зле на здравето им.

В диагностиката и лечението на кардиологичните заболявания

Д-р Дженифър Майерс - кардиолог: За съжаление половите неравноправия съществуват и до днес в здравеопазването. През 2011 г. колегите ми и аз публикувахме данни, които показваха разликите в пола при диагностиката на сърдечносъдовите заболявания. И макар още тогава да повдигнахме темата, разликите все още съществуват и дори ножицата се е разтворила още повече при лечението на мъжете и на жените от едни и същи заболявания.

Трябва да имаме предвид, че докато някои газлайтинг практики се правят съзнателно, голяма част от тях се прилагат и неумишлено. Медицинската сестра в триажното отделение може да не каже умишлено на жена в спешното с болки в гърдите, че всичко е в главата й. Но същевременно тя може да забележи, че жената е много изплашена и подсъзнателно да направи това предположение само, защото пациентът е жена и е обикновено жените са по-емоционални. Това прави отделянето на фактите от чувствата много трудна работа за медицинския екип.

На хормонална основа

Д-р Трентакосте МакНали, гинеколог: За съжаление напълно съм съгласна, че жените и мъжете не получават еднакви здравни услуги. Не е случайно, че думата „истерия“ се свързва предимно с жени и идва от гръцката дума „uterus“, което означава утроба, матка. В медицинските среди все още има схващането, че всеки


път, когато жена се оплаче от здравето си, по-вероятно е това да се обясни с хормоните или с въображението й. Нещо повече – истерията почти е приравнена до диагноза за твърде емоционални жени, които не могат да разсъждават трезво в даден момент под силен стимул на стрес или страх. В този спектър обаче често попадат медицински състояния като тревожност, гняв дори сексуално желание. От векове се смята, че именно матката е причина за истеричните симптоми при жените и прояви, които остават неразбираеми за мъжете.

И, за съжаление, тези вярвания съществуват и до днес. Колко често ни се случва, когато жена се ядоса, да попитаме дали скоро ще й и идва цикълът? И ние докторите знаем, че често жените идват в кабинета ни в момент на предменструален синдром с най-чести оплаквания като главоболие, стрес, рязко напълняване, а всъщност от медицинска гледна точка това са знаците на тялото, че хормоните се променят и са в своя пик. Но покрай наученото от медицинските учебници се изпускат и опасни симптоми, които не са свързани с хормоните – като мозъчни и нервни болести, бързоразвиващи се тумори, високо кръвно налягане, което може да доведе до скорошни инфаркти и усложнения, които е неправилно да се свързват с женската анатомия по презумпция.

На психологична основа

Д-р Белла Гросман - психолог: Вярвам, че психологическите и социалните влияния допринасят жените да бъдат съзнателно подвеждани и обърквани, което в днешно време психологията нарича газлайтинг. Например, мъжете получават повече чуваемост, когато имат оплаквания за здравословното си състояние или съобщават за болки. На жените пък е много по-трудно да  оправдават собствените си неудобства от тялото.

От векове дамите сами смятат, че е важно да са добри съпруги, майки, жени, да са също добри пациентки и да изпълняват стриктно съветите на докторите и, ако нещо не върви по план, това най-вероятно се дължи на недобре спазваните препоръки, отколкото на неправилно лечение. Сега обаче картината се променя и жените вече говорят много по-открито и с ясен глас, че те също имат нужда от адекватна медицинска грижа.

В неврологията

Д-р Роберт Алфонсо Дуарте - невролог: Добрата новина, е че виждам истинско подобрение през последните 5-10 години. Това се дължи на по-доброто разбиране на хроничните болки като цяло. Жените много по-често страдат от мигрена, болки в кръста, болки в краката, болки в корема и това се приемаше за психосоматично. Но и до днес виждам


лекари, които пращат пациентките си на психолог само, защото оплакванията им не пасват като парче от пъзел със знанията за дадена болест. Това обаче може да е огромна загуба на ценно време за пациентките, които в търсене на правилния лекар, може да си отидат от тривиални неща, които се лекуват с антибиотик, например.

А е важно да се знае, че много от хроничните болки са комплекс от различен произход. Има много нервни окончания, който тръгват от различни части на мозъка, засягат съня, отразяват се като депресия и тревожност. Затова всеки пациент с хронични болки, независимо от кой пол е, трябва да бъде преглеждан комплексно, включително и от психологическа гледна точка. Забелязах, че моите пациенти жени реагират по-добре на този тип когнитивна терапия, като хипноза или други упражнения за овладяване на ума. Но може и да е, защото те просто по-добре възприемат този тип процедури.

И накрая - вечното извинение с менопаузата

Д-р Майерс: Чудесна гледна точка. Наскоро имах оплакване от пациентка с болки и напрежение в областта на гърдите при определени дейности. И гинекологът й, и специалистът по вътрешни болести я успокоиха, че това са симптоми на предменопаузата в комбинация от стрес, че тялото й остарява, както и многото работа, която вече натежава на 50-годишната жена. Но тя настояваше, че се касае за нещо друго. Интуицията й подсказваше, че трябва да е по-внимателна и така дойде при мен. Така установихме, че състоянието й се дължи на нелекувана хипертония. А когато тя спомена семейната си анамнеза за ранно сърдечно заболяване, предложих прост тест и изследване, което включва изследване за калций на коронарните артерии. Оказа се, че има плака в някои от артериите си. Симптомите й не се дължат на хормони и тревожност - дължат се на хипертония и ранна коронарна болест.

Очаквайте продължение.