Начин на живот

10 от най-цветните градове в света

Още едно доказателство, че светът е шарен

10 от най-цветните градове в света

снимка: Kookay/ Pixabay

Какво е животът без малко цвят? Докато някои райони са добре известни, други са по-скоро отвъд цялата шумотевица, но по нищо не отстъпват на красивата представа за света. Независимо къде се намират на картата, тези цветни градове със сигурност ще ни накарат да се усмихнем.

Нихавн, Копенхаген, Дания

Някога търговско пристанище, което е привличало моряци от цял ​​свят, сега Нихавн е изпълнено с изобилие от цветни сгради от 17-и век, в които се приютяват ресторанти и кафенета по крайбрежието. Каналът прилича на вълшебна страна на чудесата, така че не е изненада, че авторът Ханс Кристиян Андерсен, който е живял в три различни домове тук, го е използвал като вдъхновение за написването на приказки, които и до днес вълнуват.

Тринидад, Куба

Този обект на ЮНЕСКО за световно наследство сякаш е застинал във времето. Разположен в централна Куба, този добре запазен 500-годишен колониален град може да се похвали с колоритна испанска архитектура, калдъръмени улички и класическите автомобили, с които Куба очарова света.

Има още...


Сейнт Джонс, Нюфауленд, Канада

Къщите създават усещането сякаш са поръсени като цветни благоуханни подправки по стръмните хълмове на Сейнт Джонс. Те са точно толкова оживени и весели, колкото ни се иска. Според легендата, цветовете на светлите къщи на града се приписват на рибарите, които искат да могат да видят домовете си през мъглата, когато се приближават до пристанището.

Шефшауен, Мароко

Сгушен в планините Риф в Северно Мароко, този лабиринт от алеи може да се похвали с електрически нюанси на синьо. Има много теории защо градът е боядисан по този начин, като например защото следва еврейския обичай или за да държи комарите далеч, да изобразява любовта към морето, но цялата история зад тази "Синя перла на Мароко" остава загадка и до днес.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Гуанахуато, Мексико

Град, богат на история, архитектура и, разбира се, красиви сгради в цветово отношение, той се смята за една от най-романтичните дестинации в Мексико. Тук можете да се скитате по калдъръмените улици, които се извиват по склона, както и през тунели, които някога са били реки.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

И още...


Нук, Гренландия

Столицата на Гренландия се отличава с живописни дървени домове, чиито цветове първоначално са имали практическа функция като средство да ги различават. Полицейските участъци са били черни, болниците - жълти, рибните фабрики – сини.

Чинкуе Тере, Италия

Той е колекция от пет красиви селца, които разделят морето от небето и гордо показват удивителната си природа. Всяка от общностите има свой собствен чар и са достъпни чрез пешеходни пътеки, като например популярната Via dell'Amore (Пътят на любовта), която свързва Риомаджоре с Манарола.

Ла Бока, Буенос Айрес, Аржентина

В страна, където тангото управлява нощта, кварталът La Boca си заслужава посещението. Когато имигрантите за първи път се заселват тук, те боядисват домовете си с каквито цветове могат да намерят в близката корабостроителница. Резултатът от тези частични усилия е визуален празник. Днес цветовете се простират до безкрайното добро настроение.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

И още...


Гуатапе, Колумбия

Този курортен град в Андите може би е най-цветният в цяла Колумбия. С великолепна колекция от ярко боядисани барелефи, дизайнът на домовете и магазините в Гуатапе се заиграва с комбинации, които изскачат като на игра по стените.

Хусгар, Малага, Испания

Това село може смело да се оприличи на персонажите от „Смърфовете“. Първоначално колония от варосани сгради, Sony España боядиса цялата област в небесно синьо в чест на премиерата на филма, а притокът на посетители убеди града да остане такъв за неопределено време.

 

Малък град в Испания иска да включи „разговорите на открито“ в списъка на ЮНЕСКО