Начин на живот

4 места в Трансилвания, които трябва да видите

Пътуване до Трансилвания

4 места в Трансилвания, които трябва да видите

Има толкова много невероятни места за посещение в Румъния, която въпреки че е родина на легендата за граф Дракула все още остава някак настрани от основния туристически поток. Предстоящото циганско лято е чудесно време да планирате набързо едно кратко пътуване до съседна Румъния и да видите красивите гледки на Трансилвания.

Тук ще ви дам някой идеѝ за това какво да не пропуснете в маршрута си. Стягайте багажа и нека заедно открием очарованието на Трансилвания.

Синая и замъка Пелеш

Синая е входната врата към Трансилвания и едно от най-известните места в Румъния заради приказния замък Пелеш. До тук бързо и лесно можете да стигнете и с влак от Букурещ. Крал Карол I се влюбва в естествената красота около малкото селце Синая и неговия исторически манастир. Той построил замъка Пелеш като лятна резиденция за него и семейството му. Резултатът е елегантен замък с уюта на семеен дом. Освен да посетите манастира и замъка, ако решите да поостанете тук може да се возитена кабинков лифт и да се разходитев планината Бучеги.

 

Брашов

Брашов е един от най-добрите градове за посещение в Румъния. Идеалното му местоположение в рамките на Трансилвания го прави чудесна база за откриване на някои от най-добрите места за посещение. Брашов се намира на културен кръстопът поради географското си местоположение. Саксонците на запад и Османската империя на изток оставят исторически белези върху църквите и архитектурата на Брашов.

Започнете посещението си тук  с безплатна пешеходна обиколка, която ще ви ориентира и ще ви даде страхотен преглед на живота на саксонците в рамките на над 600-годишните крепостни стени и на румънците, които са живели точно отвъд градските порти.

 

 

Сигишоара

Сигишоара е построен от саксонците през 12 век. Това е един от 7-те града цитадели в Румъния и е признат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Изкачете часовниковата кула и не пропускайте  църквата на хълма, или просто поскитайте по калдъръмените улици и се потопете в  средновековния чар. От всички градове в Трансилвания, Сигишоара е  един от най-красивите!

Легендата за Дракула в Трансилвания се базира на мъж на име Влад Цепеш, който е роден в малка къща точно до историческата часовникова кула. За щастие, въпреки няколко магазина в центъра на селото, които продават зъби на Дракула и магнити във формата на чесън, Сигишоара блести с добре запазеното си историческо бижу.

 

Сибиу

Едно от най-добрите места за посещение в Румъния е Сибиу. Известен е със своите широко отворени площади, безгрижна атмосфера, исторически корени, колоритен Долен град и, разбира се, къщите си с очи. Градът се разраства, откакто е основан през 12 век, но неговите катедрали и защита от каменни стени остават непокътнати. През 2008 г. Сибиу беше обявен за 8-то най-идилично място за живеене в Европа от Forbes и е лесно да разберете защо.