Начин на живот

4 причини да тренираме ежедневно

Едва ли има някой, който да се съмнява в ползата от тренировките

4 причини да тренираме ежедневно

PixaBay

Едва ли има човек, който да се съмнява в ползата от тренировките. И независимо дали сте от хората, за които спортът е част от ежедневието, или сакът с екипа и маратонки ви събира прах незнайно къде, винаги е от полза да си припомним защо е важно да тренираме всеки ден! Ето и 4 важни причини да сте активни и да не пропускате ежедневните упражнения

Тренировките повишават вашият „добър” холестерол

Спортуването и поддържането на активност повишава холестерола с липопротеини с висока плътност (HDL), който е вашият „добър“ холестерол и  помага за отстраняването на други форми на холестерол от кръвния поток. По-високите нива на HDL холестерол са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

По-добро настроение

Независимо дали предпочитате кардио, или силови тренировки, упражненията могат да помогнат за подобряване на настроението ви. Тренировката може да помогне за увеличаване на ендорфините, за които е известно, че намаляват стреса. В допълнение към ендорфините тренировката може да стимулира различни мозъчни химикали, които могат да ви помогнат да се почувствате по-спокойни и по-щастливи. Тренирането също е чудесен начин да се почувствате по-добре и да повишите самочувствието и увереността си.

Облекчаване на стреса

Точно както упражненията могат да повишат настроението ви, те също могат да помогнат за облекчаване на стреса. Упражненията и физическото натоварване симулират ефекта на стресова ситуация. Тренировките могат да помогнат на тялото ви да се упражнява да се справя с тези ефекти. Това е един вид активна медитация. Без значение как тренирате, тялото ви работи, за да се защити от негативните ефекти на стреса. Дори обикновена 30-минутна ежедневна разходка може да помогне за облекчаване на стреса от ежедневието ви.

Увеличете енергията си

Знаете ли, че упражненията могат да повишат енергията ви? Обикновено достигаме идеалния баланс на мускулна и костна маса през 30-те  си години и започваме бавно да ги губим през 40-те. Тренировката и включването на правилно хранене може да ви помогне да поддържате костите и мускулите си здрави, както и сърцето и белите дробове. Да останете силни, гарантира, че се чувствате по-малко натоварени и можете да постигнете повече в ежедневния си живот.

Ето и още малко ползи от ежедневните упражнения: помагат ви да контролирате теглото си; понижават риска от сърдечни заболявания; помагат на тялото да управлява нивата на кръвната захар и инсулина; подобряват психическото  здраве и настроение; помагат да запазите уменията си за мислене, учене и преценка с напредване на възрастта.

Полезни ли са ежедневните упражнения, е въпросът, който си задаваме за финал. Стига да не се напрягате твърде много или да се вманиачавате да тренирате всеки ден, е добре. Уверете се, че това е нещо, което ви харесва, без да сте прекалено строги към себе си, особено по време на болест или нараняване. Намерете своят начин да раздвижите тялото си, дори и с лека разходка или танци у дома, или тренирайте в компанията на приятели в близката до вас зала.