Начин на живот

4 приказни места в България, на които да избягате за уикенда

По-близо до природата

Принудителната изолация и ограниченията имат и своите положителни страни. Тази година имахме възможност да опознаваме повече места в България, а много хора се върнаха на село и преоткриха предимствата да живееш далеч от шума и динамиката на големия град. За онези, които обаче не могат да се откъснат от него, има малки и приказни места, на които могат да избягат дори и за един уикенд време. Екоселище или къща за гости? Няма значение, ако е възможно най-близо до природата и с чист планински въздух. А времето този уикенд обещава да е хубаво!

BEDOUIN

Еднo невероятно красиво и уютно място, разположено близо до с. Валевци, което се намира до Севлиево, изградено изцяло от дърво и камък и с дизайн, който подчертава естествената красота на природата. От събуждане с гледка към водопадите през пикник в гората до липсата на интернет и телевизия – това място със сигурност ще ви помогне да се изключите поне за уикенда. Има различни кътове, които предлагат уединение, но пък можете да срещнете и доста интересни хора. Мястото е перфектното за романтично прекарване с половинката, така и за незабравимо приключение по женски, което ще ви презареди за поне седмица време.

Има още...


Лещенска идилия

С типичната за района архитектура, тази къща за гости в Лещен е перфектното място за отдих сред красотата на този район, където времето спира и можете да се насладите на домашна атмосфера. В зимните дни дори няма нужда да излизате навън, толкова уютно и приказно е тук. Всичко е направено от естествени материали, предимно дърво, а на първия етаж има огромна дневна, трапезария и страхотна кухня, в която гостите могат да се развихрят. На втория етаж са спалните, като къщата е подходяща за не повече от 8 до 10 човека и със сигурност ще искате да се събудите с гледката, която голямата тераса разкрива, и с чаша кафе, разбира се.

Има още...


Екоселище Омая 

Сред горите на Гоце Делчев, се е сгушило екоселище Омая, което прилича по-скоро на място, извадено от приказките заради интересната архитектура. Въпреки това предлага всички удобства на своите гости, а отделните стаи за настаняване са с различен дизайн и интериор, предимно направени от дърво, глина и камък. За ястията в ресторанта се използват само екологични продукти, а ако искате, можете да ловите риба в езерата тук, която при заявка да бъде приготвена в кухнята на ресторанта.

И още...


Вилно селище Азарея

Още едно доста интересно място, но този път до Троян, на което ще видите шест кръгли дървени къщички, разположени в кръг и ориентирани на юг, за гледат към красивото планинско било. Азарея на езика на траките е наименованието на съзвездието “Голямата мечка”, защото формата на парцела напомня на очертанията на голямата мечка в звездното небе. На централната площадка е разположена дървена пирамида, която се използва за лечение и медитация, а в градината има малък басейн и закътано барбекю. Цялото разположение е направено така, че да въздейства на човек да се чувства жизнен, енергичен, с активиран творчески потенциал и позитивна нагласа към света.

 

Петзвезден романс в планината