Начин на живот

4 съвета как да събудим пролетта у дома

Начин на живот

Днес в цветната ни рубрика „Тайната градина“ нашият гост-автор Боряна Михайлова от botanika.bg ни споделя как да събудим растенията вкъщи и да посрещнем пролетта заедно с няколко прости съвета.

Ако растенията можеха да се разсънват, да протягат лениво листата си към слънцето и да се излежават преди новия сезон, щяха да го правят през февруари! Дните стават по-дълги и това е сигнал за всички растения да се събудят и да излязат от покой. 5 минути на ден са достатъчни да се порадвате на растенията си и да им помогнете да се подготвят за предстоящата пролет.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да събудите растенията вкъщи и да посрещнете заедно пролетта:

Почистете листата

Ще се изненадате колко мърсотия събират листата през зимата. Премахнете праха от листата с влажна кърпа и ще помогнете на растенията да започнат да дишат и да фотосинтезират по-добре. Те ще ви се отблагодарят, като прочистят въздуха в апартамента ви и го наситят с кислород. Ситуация, от която всички печелят! Почиствайте кърпата между отделните растения, за да не пренесете евентуални вредители и болести. Моментът е подходящ да разгледате под листата и около стеблото за вредители и болести. Ако откриете вредители, прочетете как да се справите с тях.

Има още...


Подрежете и оформете

След като сте премахнали праха, е време да отрежете сухите и деформирани листа. Ако само върхът на листото е сух или просто не изглежда добре, можете да го отрежете с остър нож (диагоналния разрез не се забелязва толкова, колкото подравнения разрез). Ако растението е с широки листа, отстранете целия лист. Почистете около стеблото и почвата. Така ще подобрите въздушната циркулация и ще намалите риска от бактериални болести.

Подхранете

След зимния покой е време да започнете да подхранвате стайните растения, за да им осигурите нужните микро- и макроелементи за здраве и красота. Изберете тор за стайни растения и следвайте инструкциите на етикета за честота и количество.

Има още...


Преместете на по-широко

Разгледайте растението. Ако е видимо по-голямо и саксията му изглежда малка, можете да го пресадите и така да му осигурите повече пространство, за да се развива добре. Ако е време да преместите растението в по-голяма саксия, съветваме ви да използвате един размер по-голяма саксия. Преместването в драстично по-голям съд няма да подобри комфорта на растението, а напротив – ще го стресира. Пресаждането се прави в началото на пролетта, когато растенията започват новия си цикъл на растеж. Използвайте стерилна почва, чиста от инертни материали и вредители. Не засаждайте саксийни растения в градинска почва, защото в нея има безброй микроорганизми, които, извадени от почвата и поставени в саксия, ще навредят на растенията. Градинската почва е тежка и бързо се сбива, така че ще нарани корените на растението и няма да му позволи да се развие. Използвайте почва, която е предназначена за саксии. Може да е компост, торопочвена смеска или торфен субстрат. Всички те са стерилна, лека и хранителна среда, подходяща за саксийни растения.

Добрият дренаж е задължителен, тъй като заблатената почва убива корените! Използвайте саксии с дренажна дупка на дъното на саксията. Допълнително, можете да сложите дребни камъчета в паничката, така че да подобрите движението на въздуха около корените и отцеждането на излишната вода.

Тези лесни и бързи стъпки ще събудят по най-добрия начин стайните растения и ще им дадат добър старт за предстоящата пролет!

Желаем ви много цветни и свежи моменти със зелените ви приятели.

 

Луковици в саксии за по-цветна пролет!