Начин на живот

5 еднодневни маршрута в близост до София

Вдъхновяващи маршрути за броени часове

Лятото е време за пътешествия. За излизане сред природата със семейство и приятели. И ако за вас дългата лятна почивка вече е история, или пък предстои, винаги можете да се разведрите с чудесни еднодневни маршрути през уикенда. За тези от вас, които живеят в София, ето пет места, които са на час разстояние и предлагат незабравими изживявания, които ще се превърнат в мили спомени. 

Екопътека Искър Панега

Близо до гр. Луковит е най-живописната екопътека на България. Тя следва поречието на река Панега, която извира в близост. В територията на живописния природен парк, който обединява два отделни района – Карлуковски карстов комплекс и ландшафтен парк "Панега", можете да се насладите на един приятен и вдъхновяващ маршрут в прохладните летни дни.  Множество мостчета, беседки и дървени платформи правят разходката наистина вълнуваща, а почивката е повече от сладка с толкова много барбекюта, пейки и специално пригодени места за пикник. 

И още ... 


Белчин

Село Белчин се намира само на 50 км от София, в близост до Самоков. Наричано е селото на щъркелите, защото там има десетки гнезда и около 80 – 90 бели щъркела в летния сезон. Разположено в долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана, като предлага чист и прохладен планински въздух и минерални извори, които имат доказано лечебно действие върху опорно-двигателната система и кожните дерматити. Там има множество спа комплекси и хотели с различни по големина басейни, подходящи за релаксиращи емоции както през лятото, така и през по-хладните сезони. 

И още ... 


Неолитните жилища край село Чавдар

Край най-подреденото село в България – Чавдар, кокетно сгушено в Балкана, се намира Неолитното селище при река Тополница, датиращо от 7 – 6 хилядолетие пр. Хр. Състои  се от 5 малки неолитни жилища, които разказват вълнуващата история на обитателите на Средногорието преди хиляди години. Няма как да пропуснете и параклиса "Св. Петка", който се намира в непосредствена близост, а гледката към Балкана и селото е страхотна.

И още ... 


Трънското ждрело

Ждрелото на река Ерма, известно още като Трънското ждрело, се намира на 75 км от София. Самото ждрело е с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната си част около 5 метра. От двете страни на реката се издигат отвесни скали, а специално изградената екопътека дава възможност за вълнуващи разходки и уникални гледки.

И още ... 


Кътинските пирамиди

Кътинските пирамиди са интересен природен феномен, като са разположени недалеч от град София. Намират се в горната североизточна част на с. Кътина, на южните склонове на Стара планина, на 20 км северно от центъра на столицата. Кътинските пирамиди са пръснати в няколко групи и имат заострена форма и червеникаво-кафяв цвят. Разположени са сред гъста горска растителност, като впечатляващите форми са се образували вследствие на ерозия на делувиални почви, свлечени от планината. 

 

5 места до София за кратка ваканция