Начин на живот

5 идеи да преобразите дома си през пролетта

Изберете цветове така, че да ви напомнят за пролетта и новото начало дори и в най-мрачните дни...

5 идеи да преобразите дома си през пролетта

Снимка: Minh Pham / Unsplash

Март е тук , а това означава едно - първият ден на пролетта е през този месец! И въпреки че в последните дни температурите навън съвсем не пролетни, ние вече усещаме новия сезон. Вече ви предложихме пет начина, с които са подготвим себе си, и дома си за промяната, а сега ви представяме и няколко конкретни идеи как да освежите пространството около себе си.  

Повече зеленина и простор, нови свежи цветове... Топлината навън ще дойде по-бързо, отколкото си мислите! 

Цветя и зеленина 

Дори и да нямате градина, където да посрещнете първите наистина топли пролетни дни, можете да добавите цвят и живот в дома си със сезонни цветя и растения. Те се вписват във всеки стил на декорация, така че няма как да сгрешите.  

Поставете свежи цветя във ваза на масата за хранене или си купете нови стайни растения. 

Можете също така да създадете своя собствена малка градина на закрито – с билки и сукуленти. Растенията са не само декорация, те осигуряват по-чист въздух и могат да ви успокоят, след като се приберете след напрегнат работен ден.  

Ако в дома ви няма подходящите условия за стайни растения или просто нямате време да се грижите за тях, можете да закачите снимки или картини с цветя и растения, за да придадете на коридора или спалнята си свеж нов облик. Ще има зеленина, но няма да се налага да я поливате! 

Пуснете светлината у дома 

Използвайте прозрачни или светли завеси, за да позволите на повече слънчева светлина да прониква в помещенията. И не само това - заменете тежките и плътни материи (като кадифето например) които блокират слънчевата светлина, с леки памучни и ленени.   

Флорални и цветни акценти 

През пролетта всичко разцъфтява и една от най-лесните и достъпни идеи е да добавите флорални мотиви, светли тонове и ярки акценти. Ако вашите стени, подове и по-големи мебели са в неутрални цветове, лесно можете да промените декорацията и да експериментирате с нюансите.  Жълто, мента, лавандула или пък червено (един от актуалните цветове на подиумите и червения килим), ако ви харесва и подхожда. Креативността е от ключово значение тук - опитайте се да вкарате цвят дори и на най-неочаквани и непретенциозни места  като например дозатор за сапун с нюанс на лимон или лайм.  

Изберете нови калъфки за възглавниците в дневната, нов комплект спално бельо, нови кърпи за съдове, заменете топлото одеяло на дивана с нещо по-леко и цветно, в пастелни нюанси и с флорални елементи.

Пренаредете или сменете мебели 

Пренаредете мебелите така, че да освободите повече място за слънчевата светлина и свежия въздух. И не страхувайте да експериментирате - преместете креслото, масичката, дори дивана!

Или си изберете ново кресло, нещо ярко и жизнено, в цвят, който ще ви кара да се чувствате щастливи винаги когато влизате в дневната и го забелязвате, и който ще ви напомня за пролетта и новото начало дори и в най-мрачните дни.  

<br />
Снимка: <a  data-cke-saved-href="https://unsplash.com/@ka_idris?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText" href="https://unsplash.com/@ka_idris?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Kam Idris</a> / Unsplash

 

И още две предложения, едното от които малко по-радикално... 

Боядисайте...

Огледайте дома си. Има ли нещо, което може да смени цвета си? Някоя масичка за кафе, стол, малък шкаф или рамка за снимка, които да боядисате сами (дори и да е в бяло), за да промените облика на вашия дом.

А ако спалнята или кухнята се нуждаят от малко освежаване, сега е моментът. Помислете добре, защото изборът на правилния за вас цвят е много важен, и не се страхувайте да опитате, поне с една стена. Пролетта е ново начало, нали?