Начин на живот

5 идеи за цветно разкрасяване на терасата тази пролет

Ето пет от най-подходящите цветя за отглеждане на терасата:

5 идеи за цветно разкрасяване на терасата тази пролет

Снимка: Pexels

Пролетта настъпи и е време да помислим за онова местенце в дома ни, което през топлите месеци се превръща в спокойно пространство за уединение сред градския хаос, вмъквайки част от природата в вашия дом. Украсяването на вашата тераса с живи цветя може да я превърне в живописен оазис, където да черпите покой и вдъхновение. Но не всички цветя са подходящи за отглеждане на балкона. С подходящите цветове, аромати и текстури можете да създадете привлекателна атмосфера за релакс, като предоставите възможно най-подходящото място за растеж на красивите растения. Ето пет от най-подходящите цветя за отглеждане на терасата:

Гераниум (здравец)

Гераниумите са типичен избор за терасовидни градини поради тяхната гъвкавост и устойчивост. Предлага се в безброй цветове - червени, розови, бели, здравецът процъфтява в контейнери, което го прави идеален за малки тераси. Тези силно устойчиви на различни температурни условия растения изискват относително ниска поддръжка, умерена слънчева светлина и добре дренирана почва. Тяхната ароматна зеленина също действа като естествен репелент срещу насекоми, така че ще се чувствате в безопасност, докато пиете кафето си на терасата.

Петунии

Известни с изобилието си от цъфтеж и каскаден растеж, петуниите са класическо цвете за всяка тераса. Тези едногодишни цветя са ценени заради способността си да виреят на силно слънце, произвеждайки изобилие от цветове през летните месеци. Петуниите се предлагат в разнообразна гама от нюанси, от меки пастели до наситени тонове, което ви позволява да създавате зашеметяваща цветна атмосфера във висящи кошници или контейнери.

Лантани

Лантаните са ценени заради своите клъстери от цветчета, които привличат опрашители като пеперуди. Тези топлоустойчиви многогодишни растения виреят на слънчеви места, което ги прави отличен избор за тераси, изложени на достатъчно слънчева светлина. Налични са в голям спектър от цветове, различни нюанси на жълто, оранжево, розово и лилаво, предоставяйки безкрайни възможности за създаване на привлекателни аранжировки. Тяхната устойчивост на суша и способност да издържат на горещини ги прави подходящи за терасови пейзажи с ниска поддръжка.

Калибрахое (милиони камбани)

Калибрахое, често наричани "милиони камбани", също има обилния си цъфтеж, наподобяващ миниатюрни петунии. Тези компактни растения са идеални за висящи кошници или контейнери, добавяйки каскада от цвят към пространството на вашата тераса. Има ги в множество нюанси, което ви позволява да персонализирате градината на терасата си според вашите предпочитания. Тези плодовити цъфтящи растения виреят на силно слънце до частична сянка и се нуждаят от редовното поливане, за да поддържат оптимален растеж и цъфтеж.

Салвии

Салвиите са известни със своите подобни на шипове цветове и ароматна зеленина. Тези универсални трайни насаждения се предлагат в различни видове и сортове, всеки от които предлага уникални цветове и различен растеж. Салвиите виреят на слънчеви места с добре дренирана почва. Класически лилави салвии, червени или пастелни розови, тези универсални цветя ще направят терасата ви изключително красива и цветна.