Начин на живот

5 идеи за разходка около София през уикенда

Отлично време за освежаваща разходка.

5 идеи за разходка около София през уикенда

Снимка: Момичетата от града

За излизане сред природата със семейство и приятели няма неподходящ сезон, а този уикенд времето ще чудесно. И ако не сте планирали нещо предварително, но пък ви се иска да се разходите извън града - ето 5 идеи: 

Панорамна пътека Панчарево

Най-близкото местенце, на което можете да се докоснете едновременно до гора и вода, е край езерото в Панчарево. Това вече е почти квартал на София, а картата за градския транспорт важи и за автобусите, стигащи до там. За разходката имате два варианта - асфалтирана алея, която е по-кратка, равна и много лесна за минаване, и виеща се нагоре пътека през гората, от която се разкриват невероятни гледки на езерото и околността. Целият кръгов маршрут е 7,5 км, но ако ви се струва много, можете да го минете само в едната посока и да хванете автобус от следващата спирка. Няма нищо по-разтоварващо в края на седмицата от това.

 

Алея на здравето - Банкя

Друго близко и изключително красиво местенце, подходящо за уикенд разходка, е Алеята на здравето в Банкя. До там също можете да стигнете с автобус или с кола. Маршрутът нагоре е лесен и подходящ както за деца, така и за възрастни хора. Попадате сред високи смесени дървета, които веднага изтриват от ума ви всякакъв спомен за града и работата през седмицата. А на връщане можете да си налеете и минерална вода, за които лечебни свойства вече сме писали.

 

Геопарк Искър-Панега

Намиращ се само на час път от София, малко преди входа на град Луковит, паркът минава покрай река Златна Панега, а алеята води през множество мостчета, беседки, дървени платформи, които правят разходката наистина вълнуваща. Освен това, на мястото са открити останки от римско светилище, а в близост до извора е открита плоча на бога на медицината Асклепий, дъщеря му Хигия и сина му бог Телесфор. Смята се, че водата там е лековита.

 

Екопътека Галунка

Пътеката свързва селата Бистрица и Железница и е много приятна и ненатоварваща, ако искате просто да релаксирате сред природата след натоварена седмица. Можете да тръгнете от село Железница – спирка “Анева чешма” на автобуси 69, 70, 98 или от село Бистрица – паркът над селото. Времето за изминаване без почивка е около час и двадесет минути, дължината на пътеката е малко повече от 4 км.

 

Боянско езеро

Пътеката към Боянското езеро започва малко по-нагоре от Боянската църква. Пътят за водопада и езерото в началото е един и същ, по-нагоре се разделят, но табелките ще ви упътят отлично. Маршрутът не е много натоварен, но има постоянно изкачване. До езерото се стига за около час, а гледката е невероятна. Боянското езеро притежава свой уникален цвят на водата, който трябва да видите сами. Снимките не могат да го уловят, нито да предадат усещането, когато сте край него.