Начин на живот

5 лесни съвета за хюга вкъщи

Датчаните го правят най-добре

Датчаните оглавяват класациите за най-щастливите нации на земята. Причината, освен високия стандарт на живот, е и практикуването на хюга. Думата "хюга" означава благополучие и включва в себе си щастие, спокойствие, сигурност и уют. Хюга е изкуството да се грижим за себе си и другите, а според датчаните това е и чувствителността към топлина, сплотеност и интимност – близко е до усещането по време на Коледа. Във времена като сегашните е важно да разберем как да поддържаме уютна атмосфера и състояние на удовлетворение в рамките на заобикалящата ни среда. Какво ни е нужно обаче, за да създадем хюга в домашна обстановка и кои са най-лесните начини да го направим?

Поставете свещи на различни места у дома 

Множеството свещи вкъщи са една от тайните за създаване на хюга. Важно е да поставим свещи на масата за хранене, етажерките, шкафовете и прозорците също така, за да имаме още повече светлина, което е основен принцип на хюга. Те добавят страхотен блясък вкъщи, който не бихте могли да постигнете с нищо друго. 

Направете си уютен кът с възглавнички и одеяла 

Плетени възглавници, пухени одеяла, меки килими... Всичко е позволено тук. Експериментирайте смело и си отделете малко пространство у дома, на което да ви е топло и да можете спокойно да прочетете някоя книга например. До него можете да сложите и малка масичка, на която да поставите чаша с любимата си напитка. 

Повече стайни растения

Дори и да проветрявате редовно, през студените дни не можете да го правите толкова често. Точно тогава идва ред на стайните растения, които ще пречистят въздуха в дома ви и със сигурност ще допринесат за свежестта около вас. 

Да мирише на нещо хубаво...

Ако следвате принципите на хюга, то в дома ви винаги трябва да ухае на нещо хубаво. Дали ще запалите ароматна свещ, ще сложите някъде лампа за ароматерапия, или пък ще готвите някой сладкиш – изборът е изцяло ваш. Прекалено силните и сладки аромати обаче не са за предпочитане. 

Светли и топли цветове у дома

Уютът често се свързва с топлите и светли цветове – червено, розово, кремаво, бяло. Не е нужно целият ви дом да бъде в такива нюанси. Достатъчно е да има такива аксесоари например. Дори можете да си ги направите сами – това също е един от основните принципи на хюга. 

 

Изкуството да не правиш нищо: Защо да практикуваме "никсен"?