Начин на живот

5 манастира, които можете да посетите в празничните дни

Идеалното място за разходка

5 манастира, които можете да посетите в празничните дни

Бесарабовски манастир (снимка: Diego Delso)

Празничните дни винаги са добър повод да попътуваме, а Великден - точният момент, в който да посетим някой от българските манастири. Защото те са сгушени сред красива природа, защото там се обръщаме към вярата си и можем да научим нови неща за нашата история. И нека пътешествието започне с точно тези 5 прекрасни манастира в България.

Преображенски манастир "Св. Преображение"

Манастирът е неотменна спирка в плана на повечето туристи, които посещават забележителности във Велико Търново и региона. В неговото възстановяване през Възраждането са участвали едни от най-големите ни възрожденски майстори. Мястото около манастира е много красиво – с високите скали над светата обител, обширната панорама, платото отсреща и другия манастир – "Света Троица", който е в подножието му.

Преображенският манастир е четвърти по големина в България след Рилския, Бачковския и Троянския. Стените на главната църква „Преображение Господне“ са изписани от Захари Зограф. Основната част от сградите са построени от майстор Колю Фичето. Тук се намира един от най-въздействащите български стенописи – "Колелото на живота".

Има още...


Габровски Соколски манастир "Успение Богородично"

През 1833 г. двамата свещенослужители Йосиф и Агапий от Троянския манастир дошли тук в търсене на място за нов храм. До входа на близката пещера построили малка дървена църква, а следващата година я съборили и на същото място със средства и помощ на селяните от близките села Етъра и Нова махала изградили днешният голям храм.

Соколският манастир участва активно и в националноосвободителните борби. На 31 юли 1856 г. в него се установява четата на Капитан дядо Никола, с намерение да го превърне в център на въстанието, а по време на Априлското въстание, на 1 май 1876 г., тук е сформирана четата на воеводата Цанко Дюстабанов. Васил Левски също е намерил подслон тук. По време на Руско-турската война манастирът е бил превърнат във военна болница. Малка музейна експозиция пази реликви от борбата за

И още...


Дивотински манастир

Дивотинският манастир „Света Троица” се намира в Люлин планина, близо до село Дивотино, недалеч от Банкя. В църквата на манастира се съхранява смятаната за чудотворна икона на Св. Богородица. Това е един от най-старите манастири не само около столицата, но и в цялата страна. Основан е през 1046 година. Според легендата едно семейство намерило имане и решило с него да построи манастир. Натоварили го на едно магаре и решили, че там, където домашното животно падне и умре, ще бъде построена светата обител. Това се случило между две поточета насред планината. По времето на османското владичество манастирът е бил опожаряван и възстановяван три пъти. През 18 и 19 век в сградите му се е помещавало килийно училище. Съвременните сгради датират от 1902 година, когато манастирът бил възстановен с указ на княз Фердинанд.

Има още...


Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“

Той се намира на 220 километра източно от София и на 5 километра от Дряново по пътя за Габрово. Районът около манастира представлява красива клисура, образувана от река Дряновска, врязала се във високите скали наоколо. Интересен факт за целия район е дълголетната му история. Тук са открити следи от живот още от старокаменната епоха (100 000 – 10 000 г. пр. н. е.). Установено е, че от старожелязната епоха до Античността, основни обитатели са били траките.

Смята се, че манастирът е създаден през 1206 година, когато цар Калоян пренесъл мощите на светеца св. Махаил Воин от Потука (предполага се, че това е днешен Батак) в патриаршеската катедрала „Св. Възнесение“ в столицата Търново. При пренасянето на тези мощи, се случва така, че цялата процесия пренощува край река Дряновска и след това на това място е издигнат манастира.

И още...


Басарбовски манастир

Басарбовският скален манастир е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до с. Басарбово и на 10 километра от гр. Русе. Той манастир води началото си още от 2-то българско царство, но за пръв път името му е се споменава в османски данъчен регистър от 1431г. Най-известният обитател на манастира е родения през 1685г. в близкото с. Басарбово – Св. Димитър Бесарбовски, който прекарал целия си живот тук. Той дори е споменат от Паисий Хилендарски в неговата "История славянобългарска".

В подножието на скалите се намират две стаи и пещерата трапезария, построени през 1956г. От там по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която според преданието е спял св. Димитрий.

На 10 км от Басарбовския скален манастир се намира друг скален манастир – Ивановския, който е един от 9-те културно-исторически обекта в България, под закрилата на ЮНЕСКО.

 

Виртуална колекция от икони, които да подкрепят вярата ни