Начин на живот

5 места до София за кратка ваканция

Къде можем да почиваме пълноценно в близост до столицата?

Лятото е в разгара си, а горещините не ни позволяват да стоим дълго вкъщи или в офиса. Затова търсим и все повече възможности за кратки почивки в близост до големия град. Вижте кои са нашите предложения за места, които ще се изкушите да посетите още след първия прочит!

Драгоманско блато

Драгоманското блато e интересно място, близо до София, което не изисква дълги преходи, но е и чудесно бягство в природата. Намира се в южното подножие на карстовата планина Чепън, а площта му е 350 хектара. Пресушено е през 30-те години на XX век, когато са изградени дренажни канали и помпена станция, за да бъде използвана земята за земеделски цели. Така, за съжаление, изчезват два вида растения и сивият жерав. Изпомпването спира през 90-те години на XX век, вследствие на което блатото се възстановява. И макар в началото на годината обширни части от него да бяха унищожени от голям пожар, районът предлага прекрасни възможности за еднодневен пикник и екотуризъм. 

Има и още...


Боянският водопад

Лятната хладина е гарантирана под пръските на Боянския водопад. Височината му от 40 метра го прави най-високият водопад във Витоша. Стича се от релефен скален венец и е образуван от водите на Боянската река. Стартова точка е столичният квартал Бояна. После можете да изберете една от две пътеки, които да ви отведат до дестинацията. Едната е по-лесна за ходене, тъй като не е стръмна, а другата е малко по-стръмна и хлъзгава при дъждовно време. За достигането на Боянския водопад има и алтернативни маршрути, които ще ви отведат и до други добре познати места. Едната пътека води началото си от Копитото и ходенето по нея може да продължи около час. Другата започва от Златните мостове, като достигането до водопада отнема около 90 минути.

Има и още...


   Пещера "Духлата"

Намира се в околностите на село Боснек, Перник. Това е най-дългата българска пещера. За да бъдем конкретни, ще кажем, че дължината ѝ е 17 600 метра. Името идва от звука, който издава вятърът, когато достигне входа на пещерата. Сама по себе си "Духлата" е сложна и многоетажна лабиринтна система. Подземните течения на река Струма са оформили съвременното ѝ разпределение. Съдържа в себе си тунели, галерии, подземни езера и дори малки водопади. Открити са и 6 прилепни вида. А удоволствието от екскурзията може да бъде пълно, ако с колата си се отбиете до горите на Боснек и споделите еднодневен пикник с ваши близки или в собствената си компания.

Има и още...


  Долни Пасарел

Селото се намира в непосредствена близост до Панчарево. Само по себе си не то е дестинацията, която бихте искали да посетите. Долни Пасарел може да бъде отправна точка към кратък планински преход без тежки натоварвания. Лозенската планина приканва към дълги разходки по нестръмен терен и без опасност от изгубване. По традиция възвишенията гарантират прелестни гледки, а не по-малко интересен за посещение е и селският манастир. Мястото има и историческа стойност, тъй като в околностите му е загинал летецът Димитър Списаревски. А и може да бъде достигнато за 45 минути от София, при това с автобус от градския транспорт. 

Има и още...


Лозенския манастир

От другата страна на Лозенската планина и Долни Пасарел се намира и село Лозен. Обект от голямо значение е Лозенският манастир, който е скрит в дебрите на едноименната планина. Основан е през XIII век, разрушен е по време на османските нашествия и е възроден през XVII век. От исторически сведения научаваме, че там са се помещавали книжовна и калиграфска школа. А през 1821 г. манастирът е възобновен върху старите си основи. Днес посещението му обещава приятни емоции и приказни гледки – далеч от офиса, но близо до града. И отново можете да достигнете до селото с автобус. Защо не подготвите раницата още отсега.

 

Ето още 5 места за почивка в България, ако не ви се ходи на море