Начин на живот

5 места за почивка в България, ако не ви се ходи на море

Летни маршрути

Продължаваме с опитите да избягаме от шума на големия град, звъненето на телефона и изморяващото пътуване в пиковите часове от деня. Знам 5 места, където усамотяването и бягството от всички грижи не е просто мираж, а реалност. И ако ми кажат: „Стягай багажа и да тръгваме!“, веднага ще го направя. Включете ги в летния си отпуск, няма да съжалявате.

Доспат

Преди да ви разкажа за градчето, предупреждавам, че вероятно ще има доста места по пътя, на които ще искате да се отбиете. В Родопите е пълно с приказни гледки, а моята любима се разкрива от брега на язовир Широка поляна“ и със сигурност няма как да я пропуснете.

Когато стигнете до Доспат, пък, първо ще видите язовир Доспат, който също е невероятен, особено на залез. В градчето има много места за настаняване, а за хапване – не чак толкова, но за сметка на това е вкусно. Отвсякъде ще бъдете заобиколени от живописни природни пейзажи, можете да се разхождате из прохладните родопски гори или да се излегнете на слънчево местенце край хотела или къщата за гости, за да се насладите на тишината.

Има още...


Ягодина

На около 30 км след Доспат се намира Ягодина. Ако искате да се разхождате сред природата, там определено има къде да го направите. До селото се стига през чудното Буйновско ждрело, там има и отбивка за Ягодинската пещера. Вътре обаче е студено, така че имайте предвид да вземете топли дрехи, а също и че всяко влизане се осъществява на групи, на всеки час (последното за деня е в 16:15 ч.). 

Препоръчвам ви да отидете и до Орлово око, откъдето се разкрива гледка към Родопите, но се стига единствено с високопроходим автомобил. Ако вашият не е такъв, там има много, които ви очакват срещу не малка сума, но пък наистина си заслужава.

От Ягодина ви е близо и Триград, с Триградското ждрело и магичната пещера „Дяволското гърло“, от която се твърди, че Орфей тръгва към подземното царство на Хадес в търсене на Евридика. В пещерата има сифон, в който всичко, което падне, никога повече не се връща. На излизане се изкачват много стълби, затова си носете подходящи обувки.

Има още...


Рибарица

Ходила съм в Рибарица няколко пъти и никога няма да ми омръзне да се връщам отново и отново. Там имате огромен избор от места за настаняване, доста прилични като цена и идеални като обстановка, а където и да изберете да хапвате, в менюто със сигурност ще има нещо домашно и типично българско.

Изключително приятна за посещение е местността Костина, където е и лобното място на Георги Бенковски. Пътят от селото до нея е дълъг и красив, но ако не сте готови за много ходене, по-добре отидете с кола – има паркинг. Също така потърсете една къщичка, пълна с много интересни находки, и се осмелете да се изгубите из горите наоколо.

Има още...


Главатарци

Главатарци е село, разположено на 9 км от Кърджали, с хотели и къщи за гости с доста добра материална база и гледка към едноименния язовир. Спокойно можете да се отдадете на пълен релакс, но ви препоръчвам да отделите поне един ден за разходка, защото има много какво да се види в околностите.

Пещерата „Утроба“ или „Вулвата“ се намира на 19 км от селото и е била тракийско светилище, до нея се върви известно време и се минава по дървена стълба, за да се стигне до един процеп с гледка към планинските склонове отсреща. Оттам е близо и село Лисиците, което напоследък стана известно с големия въжен мост над язовир Студен кладенец“ – единствената му връзка със света. Ако искате да го видите на живо, трябва да стигнете до село Широко поле, а оттам да вървите по пътека до жп линията, за да стигнете до жп спирката. После тръгвате зад нея през гората и много скоро пред очите ви ще се разкрие невероятното местенце, което търсите. Край много от селата наоколо има и кътчета, от които се виждат меандрите на река Арда.

Резултат с изображение за утробата

Има още...


Сопот

Родното място на Иван Вазов, където можете да посетите къщата музей с десетки експонати, герои от творбите му и информация за семейството му. Тук се намира и Радиното училище, включено в романа „Под игото“, в главата „Радини вълнения“, зад него пък е църквата „Св. Св. Петър и Павел“.

Извън града, на около 2 км, се намира едно спокойно и тихо местенце – Сопотският водопад. За мен обаче най-хубавото преживяване беше пътуването с лифт, макар и само между първа и втора станция, тъй като останалите не работят. През цялото време се наслаждавах на тишината на планината, а гледката отгоре е спираща дъха! А на връщане можете да се отбиете в Gelato & Latte, която се намира точно срещу касата за билети за лифта. До 31 септември лифтът работи всеки ден от 9:00 до 17:30 часа.

 

А кои са местата по Черноморието, които непременно да посетим?

Местата по Черноморието, които непременно да посетим