Начин на живот

5 най-дразнещи звуци в града

Някои мои приятели се дразнят от лошо облечени хора, други не могат да понасят поведение и цялостно излъчване . В моята лична класация водят звуците. Някои от тях мога да изключа сама, но някои зависят от доброто възпитание на околните. И от осъзнаването, че e за предпочитане да пазим своите си неща за себе си.

5 най-дразнещи звуци в града

Снимка: Pexels

Като ученичка, докато пътувах с трамвая до гимназията, постоянно и натрапчиво едно стихче  се въртеше в главата ми – перифраза на последното заглавие от тетралогията на Талев. Звучеше горе-долу така: „Гласовете ви не искам да чувам, а очите ви не искам да срещам…“ и така нататък, в тоя дух. Сега, години по-късно, отдавна загърбила човеконенавистните настроения от тийнейджърството ми, продължавам да си мисля, че някои човеци наистина са прекалено дразнещи… Не знам, някои мои приятели се дразнят от лошо облечени хора, други не могат да понасят поведение и цялостно излъчване . В моята лична класация водят звуците. Някои от тях мога да изключа сама, но някои зависят от доброто възпитание на околните. И от осъзнаването, че e за предпочитане да пазим своите си неща за себе си.

Телефонен разговор в книжарница

Книжарниците днес донякъде са библиотеките от миналото. В повечето можеш да се отнесеш в един по-добър и интересен свят, да прелистиш, да прочетеш, да помечтаеш… Можеш, стига някой до теб да не започне да вика по телефона. Задължително е връзката да е лоша и той все повече да повишава глас, напълно сляп за възмутените погледи на гражданите наоколо.

Разговор на персонал в магазина

Обикновено над главата ти, и обикновено разговор, свързан с размяна на рецепти или разказ на снощния сериал. Алтернативата не е по-добра – охранителят се закача с касиерките, те се кискат…

Рекламите на лекарства по телевизията

Не знам дали са намалили най-накрая нивото на звука, но едва успявам да стигна до дистанционното, преди сърцето ми да се разтупка. Най-обичам, разбира се, речитатива преди-употреба-прочетете-листовката, който е на ръба на човешките възприятия и също трябва да бъде забранен от СЕМ. Тук попадат и рекламите по радиото, които са отделен жанр заради нелепите опит за креативност и престараването на актьорите, които, както знаем, обикновено са режисирани от техника в студиото.

Бъбренето на фризьорката

Неимоверни усилия се изискват, за да можете да запазите личната си хигиена в салоните, и тук изобщо не говорим за хигиена на тялото. Клюки, злословия, слухове, теории на конспирацията, рецепти срещу косопад и обикновени брътвежи създават звуков фон, от който няма спасение и който дълго кънти в ушите ти, позволявайки ти да отнесеш частица от този невероятен свят със себе си.

Радио в таксито

Това, разбира се, е безспорният фаворит в тази безрадостна класация. Дали ще е някой истеричен сутрешен блок с възторжени водещи или класацията за нови хитове на радио Веселина, все едно. Въоръжете със търпение, слушалки в ушите или просто да вървете пеша, по-здравословно е.