Начин на живот

5 непознати туристически дестинации в Европа, които трябва да видите!

Видели ли сте вече всичко в Европа? Представяме ви пет дестинации, които трябва да посетите!

5 непознати туристически дестинации в Европа, които трябва да видите!

Те все още съществуват: онези ваканционни дестинации, за които почти никой не знае, и които поради това не са препълнени с туристи. А в същото време не са твърде далеч и чакат да бъдат открити от Вас!

Видели ли сте вече всичко в Европа? Представяме ви пет дестинации, които трябва да посетите!

Quinta de Regaleira в Португалия

Само на 40 минути с влак от Лисабон се намира приказният град Синтра. В продължение на векове Синтра е служила на португалското кралско семейство и на благородниците като планинско убежище, а днес е обект на световното наследство на ЮНЕСКО заради безбройните си замъци, дворци, крепости и имения.

Вероятно най-красивото и забележително от тези имения е Кинта де Регалейра - дворец Регалейра. В дизайна на имението все още могат да се видят символи, свързани с алхимията, кръстоносните походи, масонството, тамплиерите и християнството, които придават на мястото известна мистичност. Около двореца има огромен парк с множество различни водни съоръжения, като изкуствени езера с водопади, пещери и фонтани и дори стар аквариум, както и множество по-малки сгради и статуи.


Глендалоу в Ирландия

В Ирландия живеят феи и гоблини, поне според ирландските народни приказки. Но ако отидете в Глендалоу, може би дори ще започнете да вярвате в тях. Това старо ирландско манастирско градче в дълбоката едноименна долина в планината Уиклоу ще ви очарова с особения си чар.

Разходката из долината е като разходка в приказна гора. Пътеката води до руините на старо ирландско селище с разрушени каменни сгради и гробище с типични келтски кръстове, покрай водопада Пуланас до двете големи езера, наречени "Горно езеро" и "Долно езеро", в края на долината. Пътят обратно е отчасти по павирани пътеки, които водят през блатист пейзаж. Разбира се, по пътя има и един или два ирландски пъба.


Партнахклам в Германия

Само на час път с кола от Гармиш-Партенкирхен, планинската река Партнах се е врязала в камъка и е създала приказно ждрело. Със своите бурно ревящи водопади, беловодни басейни и бързеи река Партнахклам е една от забележителностите на Бавария и на Германските Алпи.

Това спиращо дъха място е подходящо за лесна и забавна разходка както през лятото, така и през зимата и е подходящо за семейства с деца. Но пейзажът извън дефилето също е великолепен, и от изхода на Партнахклам започват много други туристически маршрути.


Дюните на Леба в Полша

Пясъчни дюни като в Сахара, но в Европа? Да, точно това можете да откриете на източния бряг на Полша, в Националния парк "Слоуински", близо до град Леба. Това е много необичайно място, което определено трябва да включите в списъка си за пътуване. Полша е страна с много разнообразен пейзаж. Освен красиви плажове, планини и езера, има дори скитащи пясъчни дюни. 

На мястото, където днес можете да се възхитите на дюните, някога е имало море. Морската вода се отдръпва поради климатичните промени и силните ветрове, което разкрива дюните. А дюните все още се движат! Всяка година те се придвижват на 3-12 метра. Районът се смята за четвъртата по големина подвижна пясъчна дюна в Европа. Между другото, пясъчни дюни се срещат и на други места в Европа, например в Дания.


Крепостта Ловриенац в Дубровник, Хърватия

Когато се разхождате из стария град на Дубровник, не можете да пропуснете внушителната крепост Ловриенац. За да стигнете до крепостта, първо трябва да изкачите много стъпала, тъй като градът в южната част на Хърватия е много хълмист. Но гледката към оранжевите покриви на стария град и тюркоазеното море на Адриатика определено ще Ви възнагради. Нашият съвет за пътуване: Особено си заслужава да наблюдавате залеза оттам!

Крепостта е построена някъде между 1018 и 1301 г., а каменните стени с изглед към морето са дебели до 12 метра, докато стените с изглед към стария град са с диаметър само 1 метър. Оттам можете да се отправите на обиколка на старите градски стени, които обграждат центъра на Дубровник.