Начин на живот

6 кафенета във Виена, свързани с известни личности

Защото културата на кафето тук е на друго ниво.

6 кафенета във Виена, свързани с известни личности

Снимка: Pixabay

Издигнали културата на кафето в изкуство, прочутите виенски кафенета са също толкова привлекателни за посетителите, колкото и музеите и дворците на града. Това са места, където можете да си поръчате чаша кафе и да прекарате много часове сред очарователна атмосфера, неразделна част от социалния живот на града. Тези кафенета са изиграли важна роля в оформянето на виенската култура. През годините те са служили като база, от която творците и интелектуалците са се вдъхновявали и споделяли своите идеи.

Виенските кафенета са място, където времето и пространството се консумират, но само кафето виза в сметката. ЮНЕСКО дори включва виенското кафене в списъка на Националната агенция за нематериално културно наследство. Ето 6 от култовите кафенета във Виена, свързани с някои от най-значимите личности, родени или пребивавали в града.

Cafe Landmann

Любимо на Густав Малер в началото на 20-ти век, Ландтман е кафене, през чиито врати са преминали много известни личности. Художници като Оскар Кокошка, политикът Юлиус Рааб и писателят Томас Ман, както и музиканти, са били редовни клиенти.

Кафене Ландтман е известно и като любимото кафене на Фройд във Виена. Твърди се, че тук той е намерил много от субектите, които са изиграли важна роля в неговите изследвания. През годините в кафенето са гостували Марлене Дитрих, Хилари Клинтън и Пол Маккартни.

Ако изпиете едно кафе тук, ще се потопите в традиция и стил и ще се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето. Очаквайте да се насладите и на най-вкусните сладкиши. Казват, че Кайзершмарн (кълцани палачинки, виенски деликатес)  тук е най-добрият сред виенските кафенета. Името на тази традиционна леко подсладена палачинка идва от австрийския император Франц Йосиф I, за когото се твърди, че много обичал десерта.

Cafe Mozart

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @emmmmakitty

Това елегантно кафене, разположено точно зад Държавната опера, съществува от 1794 г. насам. Популярно място за отдих на посетителите на операта през XVIII и XIX век, кафене "Моцарт" е служило и като място за срещи на журналисти, писатели, художници и членове на филхармоничния оркестър. Кафене "Моцарт" обаче наистина затвърждава името си на място за вдъхновение, когато американският писател Греъм Грийн написва тук известния си роман "Третият човек". Заедно с кафето можете да избирате измежду пет различни варианта на горещ шоколад - идеалното извинение да се отпуснете и да останете още по-дълго.

Café Frauenhuber

Най-старото кафене във Виена, Café Frauenhuber, все още пази атмосферата на отминала епоха. То е известно с това, че в периода 1782-1791 г. Моцарт и Бетховен многократно са свирили за гостите на това кафене. Едно от най-старите кафенета във Виена с непроменен и традиционен интериор, със сводест таван, огромни полилеи, красива тапицерия в цвят бордо, вестници на стелажи и без музикални записи.

Единствената по рода си атмосфера и богатото меню с традиционни виенски ястия правят това място чудесно за посещение. Насладете се на най-добрия шницел, говежди гулаш и Haustorte за десерт.

Cafe Central

 

С над 140-годишната си история кафене "Централ" е било дом на някои от най-великите поети, философи и учени, които са се разхождали по улиците на Виена. "Централистите", както са били известни редовните посетители на кафенето, са идвали тук заради спокойствието, пурите, шаха, билярда и, разбира се, кафето. Писатели и поети като Алфред Полгар, Стефан Цвайг, Артур Шницлер, Хуго фон Хофманстал, архитекти като Алфред Лоос, философи и революционери, сред които Троцки, Ленин и Сталин, са се съдили и са водили диви дискусии на масите му. Известният психоаналитик Фройд също е бил виждан там, където е посрещал пациентите си на кафе, преди да ги заведе на кушетката си.

Café Hawelka

Това традиционно виенско кафене, разположено в сърцето на Виена, е известно не само с прословутите си Buchteln (сладки тестени рулца, пълни с конфитюр), но и с ВИП персоните, които е привличало през годините. Кафене за артисти и гореща точка, особено в началото на 60-те години - хора като Оскар Вернер, Ернст Фукс, Хаймито фон Додерер или Фриденсрайх Хундертвасер се появяват и превръщат това място в свой втори дом. Австрийският музикант Георг Данцер е толкова вдъхновен, че увековечава кафенето в песента си "Jö schau", в която се пее за гол мъж, който се мотае в "Хавелка". Сега превзето от туристите, това място носи история и аурата му не се е изтъркала.  Собствениците също са били обичани личности - Йозефина и Леополд Хавелка. Йозефине приготвяла кафето на печка на дърва, която се захранвала от дървата, които Леополд събирал във Винервалд. И двамата умеели да очароват гостите и да ги карат да се чувстват като у дома си.

Cafe Jelinek

Кафенето е кръстено на австрийската писателка Елфриде Йелинек. Леко закътано, в непосредствена близост до Мариахилфер Щрасе, то е идеалното място да избягате за няколко минути от шума и суетата. Това малко кафене предлага всичко, с което е известна културата на виенските кафенета. Повечето неща тук са останали непроменени в продължение на десетилетия. Камината от ковано желязо, отличното кафе, безплатните вестници и многото сладки изкушения придават на кафене "Йелинек" особен чар.