Начин на живот

6 места в Европа, които трябва да посетите, ако сте ценител на изкуството

Културният туризъм все още е много силен, а Европа определено има какво да покаже. Това са 6-те топ места в Европа, които пазят най-значимите произведения на изкуството.

6 места в Европа, които трябва да посетите, ако сте ценител на изкуството

Великобритания, Шотландия, Единбург. Паметник на Дейвид Хюм, по протежение на High Street (Royal Mile). Снимка: Getty images

Културният туризъм все още е много силен, а Европа определено има какво да покаже. Ако сте любители на изобразителното изкуство, скулптурата и архитектурата, има няколко задължителни спирки във вашето европейско пътешествие, без които няма как да минете. Не и ако искате да се похвалите, че сте видели най-доброто от най-добрите. Това са 6-те топ места в Европа, които пазят най-значимите произведения на изкуството.

Лондон

6 места в Европа, които трябва да посетите, ако сте ценител на изкуството

Лондон е смятан от мнозина за творческата столица на Европа. Международни студенти се спускат в града, за да учат в престижни училища като Central Saint Martins, Fine Arts College и набор от кампуси, които съставляват Лондонския университет по изкуствата. Въпреки че Лондон не е евтин град, много от музеите и галериите от световна класа в столицата са свободни за влизане, включително Националната портретна галерия, Националната галерия, Съмърсет Хаус и Тейт Модерн; пътуващите изложби са местата, където трябва да се вземе предвид таксата.

Ако изкуството е вашето нещо, спестете парите от вдъхновяващи вечери в най-добрите ресторанти в Лондон и престои в най-красивите хотели и разгледайте работата на Моне, Белини, Рубенс, Рембранд и толкова много други художници, които продължават да вдъхновяват творците. Всяка есен Regent's Park е убежище за естети - аматьори и добре запознати - благодарение на пристигането на Frieze, докато London Art Fair, Photo London и London Craft Week са само част от другите фестивали на изкуството.


Виена

6 места в Европа, които трябва да посетите, ако сте ценител на изкуството

Виена е друга културна спирка, която трябва да посетите. Дворецът Белведере, където се намира прословутата картина “Целувката” на Климт, наричана често австрийската Мона Лиза. Тук ще срещнете творби на Роден, Шиле, Ван Гог и други. Обезателно разгледайте и Албертина. Музеят е разположен в двореца на ерцхерцог Албрехт в центъра на Виена. В него се пазят някои от най-крупните и значителни световни колекции на графики (около 65 000 рисунки и повече от 1 милион произведения на печатната графика). Колекцията обхваща период от късната готика до съвременността. Названието „Албертина“ произхожда от името на нейния основател херцог Алберт Саксонски-Тешенски.


Единбург

6 места в Европа, които трябва да посетите, ако сте ценител на изкуството

Шотландската столица е още една задължителна спирка за всички любители на изкуството. Националните галерии на Шотландия се намират в самото сърце на Единбург; Modern One, Modern Two, National и Portrait. Тези зали (и трезори) съдържат повече от 120 000 картини и артефакти, включително произведения на Винсент Ван Гог и Джон Сингър Сарджънт. Благодарение на историята, датираща от хиляди години, архитектурата на Единбург е несравнима – обиколете крепостта на замъка, разгледайте царствения дворец Холирудхаус и погледнете надолу към градския пейзаж от Седалището на Артур в ясен ден.


Рим

6 места в Европа, които трябва да посетите, ако сте ценител на изкуството

Рим е мечтата на културния лешояд. Внушителният Колизеум, очарователните руини на всяка крачка и някои от най-завладяващите архитектурни произведения в света. Всъщност има толкова много за разглеждане в италианската столица, че е лесно да забравите колко добре нейните галерии улавят сцената на съвременното изкуство. MAXXI, Националният музей на изкуството от 21-ви век, е една такава гореща точка, която съдържа хиляди творби е галерийното си пространство. Галерия Боргезе, Галерия Дория Памфили и Националната галерия за старинно изкуство са задължителни.


Париж

6 места в Европа, които трябва да посетите, ако сте ценител на изкуството

Градът на светлината е задължителна дестинация за любителите на изкуството, стила и архитектурата. Лувърът е може би най-значимият музей, който всеки човек трябва да посети. Тук се намират Мона Лиза и Венера Милоска, наред с редица други безценни произведения на изкуството. Задължителна спирка е  и Musée de l'Orangerie (Музей на оранжерията), разполагащ с картини на импресионисти и постимпресионисти, разположен е в западния ъгъл на градината Тюйлери до площад Конкор.


Хага

6 места в Европа, които трябва да посетите, ако сте ценител на изкуството

Хага е град, който очарова със своите дворци, музеи и картинни галерии, като може да се похвали с какви ли не забележителности. Но музеят „Маурицхойс“ е задължителна културна спирка номер 1 в Хага. Колекцията е малка – около 800 картини на големите холандски майстори от Златния век, но много от тях са световноизвестни. Най-известната е разбира се “Момичето с перлената обица” на Вермеер. Това очарователно място се смята за за един от най-хубавите малки музеи в света. Хора от цял свят идват тук, само за да зърнат прословутото момиче.