Начин на живот

6 от най-вкусните сладоледи в света

За почитателите на сладкото изкушение няма възраст

6 от най-вкусните сладоледи в света

снимка: Pixabay/ StockSnap

Едва ли има някой, който да не обича сладолед. Видът на сладкото ледено изкушение е в състояние да ни докара дяволита детска усмивка. За почитателите му няма възраст. Спокойно можем да кажем, че символът на лятото е невръстно хлапе, което доволно държи сладолед, а по ръката му стремително върви вадичка от разтопената сладост. Затова и в началото на юни ви предлагаме една разхлаждаща обиколка по света с главен герой – сладоледа.

Факт е, че всяка култура разполага с различна интерпретация на сладоледа, но общото между тях е, че това е храна, която обединява хората. Първата хапка ни поставя в сладка пауза, а малко след това ни събужда с доза свежест. Останалото е фантазия.

Распадо, Мексико

Ще познаете распадо по това, че съдържа истински плодове или пресни плодови сокове – лайм, ананас, портокал, манго. Всъщност направата им е нещо като занаят - не всеки го умее. Можете да ги откриете на типичните пазари в Мексико, които отразяват най-ярко културата на страната. На много места продавачите правят смес от распадо и млечен шейк, наречен „ескимо“, с помощта на кондензирано мляко, пресни сезонни плодове, захар, ванилия и лед. Още една причина да искаме да отидем в Мексико – предвкусваме радостите!

Джелато, Италия

Ако за нас е истинско пиршество за сетивата да опитаме сладолед на кратка ваканция в Италия, то посещението на местната джелатерия е начин на живот за италианците. По-запознатите със света на сладоледа са наясно, че италианското джелато е с по-ниско съдържание на мазнини в сравнение с обикновения сладолед и е приготвено от пълномаслено мляко, яйца, захар, придружени от естествения изкусителен аромат на шоколад, лешник, шамфъстък и страчатела или ванилия. Забравете стандартната топка за сладолед: В Италия джелато се сервира с помощта на шпатула, която притиска студеното лакомство в чаша или конус.

Лесно можем да си представим как италианци от различните части на страната яростно спорят с изкусни жестове коя джелатерия е най–добрата. А най-удачната позиция от наша страна би била да кимаме неопределено с глава, без да заемаме позиция, и да пробваме от всичко.

Crème Glace, Франция

Glace е очаквано добра комбинация между американски замразен крем (студен десерт, подобен на сладолед, но направен с яйца в допълнение към сметаната и захарта) и джелато. Соленият карамел определено е най-емблематичният вкус.

Според кулинарната история все още действащият парижки ресторант Le Procope, който италиански имигрант открива в края на 17 век, започва историята на сладоледа във Франция. Легендарното място все още сервира сладоледи, но днес е по-известно с пикантните си ястия. Стандартните продукти за направата на сладолед във Франция включват бял шоколад и кафе, но специален магазин в Ница предлага и сортове маслини, дъвки и ванилия с розов пипер.

 

Има още...


Дондурма, Турция

Да стоиш и да съзерцаваш мечтателно отстрани сладоледа си, никога не може да бъде скучно и досадно. Затова в Турция си имат сладолед, който не се топи, разтегля се и прави това, което си иска. Дондурмата има еластична текстура и е направена с козе мляко, захар и салеп (брашно от дива орхидея). Често вкусът е придружен с мастика или смола с аромат на бор, извлечена от мастиково дърво.

Да си купиш дондурма е като да си платиш да гледаш шоу. Мъжете, които я продават, носят традиционно турско облекло (аба) и султанска шапка и разтягат, усукват и обръщат сладоледа, докато легне послушно в конус. Турците си купуват дондурмата от количка или на базар. Няма го в магазини, което обяснява и неговата автентичност и неподражаем майсторски вкус.

 

Какигори, Япония

Японците също дават умело своята лепта в многообразието от вкусен и автентичен сладолед. Ще познаете истинския какигори по изключително фино остъргания лед, който се топи в устата точно като кремообразен сладолед.

Счита се, че е завършен тогава, когато ледените блокове се оформят в пухкава купчина. След това се добавят сиропи - обикновено изработени ръчно с качествени съставки - зелен чай, ягода, грозде и пъпеш. Към какигори понякога също се добавя кондензирано мляко и почти винаги се сервира в купа. Като последен щрих нерядко се добавя червен боб или пресни плодове. Красотата на какигори е в простотата. Съвсем в духа на Япония - най-добрият начин да изпъкнеш, е като проявиш добър вкус, без да се набиваш излишно на очи.

Кулфи, Индия

Кулфи, традиционният сладолед в Индия, датира от 16-и век. Основната му съставка е подсладеното мляко. Когато се прави кулфи, се сварява млякото, което го карамелизира, а крайният резултат е особено сочен сладолед. Добавят се ценни съставки за красиви нюанси на вкуса - златни нишки от шафран, натрошени шамфъстъци или бадеми. Не е необичайно да намерим портокалови, бананови, шоколадови и сезонни плодове в кулфи. Отличава се от другите сладоледи по това, че е предварително оформен в дълга форма на конус, замразен и след това сервиран. 

Сладоледът идва в живота ни, за да ни създаде чувство за тържество и да ни подсети да се радваме на всеки миг, защото подобно на сладкото изкушение - ближеш, не ближеш, той се топи!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Три вида лесен и вкусен домашен сладолед без машина